Segít-e a lágylézerterápia?

Ha fáj vagy zsibbad a karod, könyököd, lehet, hogy ajánlották neked a lágylézerterápiát, más néven soft vagy safe lasert.

Vagy már ki is próbáltad?

Ha most olvasod ezt, akkor viszont gondolom, nem gyógyultál meg tőle.

És ez nem véletlen.

Mi is történik lágylézerterápia alatt? Mit tud a lágylézer?

Az ezt ajánlók részéről ezeket az érveket, előnyöket hallhatod (sok-sok szolgáltató, forgalmazó oldaláról szedtem össze ezeket, ahol a felsorolások nem is voltak teljesen azonosak):

 1. infravörös lézerfényt bocsát ki, amelyet a testszövetek kevésbé nyelnek el, így a mélyebb rétegekbe is képes behatolni és azokat célzottan elérni, biológiai hatása akár 8-10 cm mélyen is érvényesül.
 2. az élő szervezetre biostimulációs, serkentő hatású, vér- és nyirokkeringés javító, több oxigént kapnak a sejtek, ezért a sejtek, szövetek gyorsabban képesek regenerálódni (pl. a sebgyógyulás felgyorsul). A lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és hajszálerek is képződnek.
 3. ezáltal csökkenti a vágások, égési sérülések és műtétek utáni túlzott hegszövet képződést is
 4. fájdalomcsillapító, mert blokkolja a fájdalom-ingerületek átvitelét a sérült testrész és az agy között és fokozza az endorfinok és enkefalinok felszabadulását, amelyek természetes fájdalomcsillapító vegyi anyagok a szervezetünkben
 5. antibakteriális, gyulladás- és duzzanat-, ödémacsökkentő
 6. serkenti a sérült idegek regenerációját
 7. javítja az immunfolyamatokat
 8. megváltoztatja a sejtmembrán permeabilitását, növekvő mRNS-szintézis és sejtproliferáció
 9. a kezelés bárhol elvégezhető, nem kötődik egy adott helyhez, kórházhoz vagy orvosi rendelőhöz
 10. nincs mellékhatása
 11. hatása gyorsan jelentkezik
 12. ajánlják mozgásszervi betegségekre, sport és egyéb sérülésekre, izomgörcs oldására
 13. Sérülés után a lézerterápia felgyorsítja az idegi kapcsolatok regenerációját, csökken az idegek gyógyulásához szükséges idő, fokozza az idegrostokon továbbított jelek erősségét, ami általánosan javítja az idegek és izmok működését

Kicsit túl szép, hogy igaz legyen, nem?

És szerintük miért hatásos a lézerfény?

Ezek az hatások nem a sugárzás hőhatásának következményei, hanem fotokémiai kölcsönhatásoknak köszönhetők. A nitrogén-oxidok gátolják az ATP-termelést a citokróm-C-oxidáz megkötésével, és ezt a kötést bontja a lézer fénye, elősegítve ezzel a folyamat helyreállását. Az ATP az egyetlen és legfontosabb formája az energiának, mely működtet minden kémiai reakciót, a szervezet minden sejtjében. A megnövelt energiatermelés következménye a sejtek hatékonyabb anyagcseréje, működése és a gyorsabb regenerálódás. Azt, hogy egy-egy hibás, vagy gátolt működésű sejtben konkrétan melyik megy végbe, -bevallják – még nem tudjuk pontosan. Ezért van az, hogy a megfelelő lézerhullámhosszak kiválasztásában sokkal inkább az orvosi tapasztalatban felhalmozódott adatok, semmint a tudományos háttér segít.

A kezelés általában pár perces besugárzás a problémás testrészen többször ismételve néhány naponta.

De vajon tényleg segít-e a lágylézer?

Miután megjelent a lágylézer, 1985-ben a német TB felvette a finanszírozott ellátások közé. DE! Egy évvel később levették erről a listáról a tudományos bizonyítékok hiánya miatt, és ez továbbra is így van, Németországban az állami egészségügyben ez a kezelés nem szerepel.

Magyarországon jelenleg is végzik TB-finanszírozottan rendelőintézetekben.

Nézzük a tudományos kutatásokat!

Amikor a lágylézert vagy infravörös fényt összehasonlították placebókkal, például teniszkönyök esetén, ugyanolyan volt a hatásuk! Tehát puszta placebohatásról lehet szó a csodálatos sikertörténeteknél.

De hogy essen félreértés, tisztázzuk inkább, hogy mi is pontosan a placebohatás!

A placebohatás azt jelenti, hogy miközben semmilyen hatóanyag vagy gyógyhatás nem éri a beteget, mégis javulást tapasztal a problémájában. Ennek oka pusztán az, hogy azt hiszi, kapott valamilyen gyógyító hatóanyagot vagy kezelést.

Nem véletlenül kötelező minden igazi orvosi gyógymódra elvégezni a kontrollcsoportos vizsgálatokat. Ez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy két egyforma csoportra osztják a kísérleti alanyokat, majd az egyik csoport valódi kezelést kap, a kontrollcsoport pedig placebót. Az alanyok nyilván nem tudhatják, hogy melyiket kapják. A placebo miatti javulás sok mindentől függ, nagyon különböző arányú lehet, 10 és 60 % között mozog. Tehát orvosilag elfogadott tény, hogy létezik ez a hatás! Pont ezért mondható ki, hogy ha valami a placebóval megegyező hatást ér el, tehát a kezeltek és a kontrollcsoport ugyanolyan mértékű javulást mutat, akkor a módszernek nincs gyógyhatása.

Ma már ilyen vizsgálat nélkül nem lehet orvosi módszert bevezetni, elfogadtatni. Sőt, az igazán elfogadott a randolmizált kettős vak vizsgálat. Ez azért randomizált, mert az alanyokat véletlenszerűen osztják fel, és azért kettős vak, mert sem az alanyok, sem a kezelőszemélyzet nem tudhatja, hogy ki kap hatóanyagot és ki placebót.

A lágylézer valójában még csak 1 mm-re sem hatol be a testbe, az infravörös fény sem tesz mást, csak a normál fényhez hasonlóan kívülről melegít. Ami igazolt, hogy a lézernek van fotokémikus hatása sejtkultúrákra, de ebből egyáltalán nem vezethető le terápiás hatás.

Idézet az egyik összefoglaló tanulmányból: “Nem támasztják alá bizonyítékok a lézerterápia használatát teniszkönyök esetén. … nem volt hatása a fájdalomra 6 hét elteltével … az adatok nem mutattak eltérést a lézerterápia és a placebo között.”

A legkedvezőbb tudományos kijelentés, amit találtam: A lágylézerterápia néhány tanulmány szerint jobb eredményt ért el, mint a placebo, más tanulmányok szerint nem.

A hatások nem elegendően bizonyítottak, még a bőrre és külső sebekre gyakorolt hatása sem!

Ennek ellenére virágzik a lézer-üzlet, otthonra is ajánlanak rengeteg készüléket. Direkt rákerestem most, hogy aktuális árakat mondhassak. 144 000 Ft-tól indulnak az otthoni készülékek és akár 1,5 millió is lehet egy komolyabb darab. Ha valaki megvesz egy ilyen drága professzionális készüléket, nyilván azt akarja, hogy megtérüljön a befektetése, így a gyártó mellett ő is reklámozni fogja a gyógyhatását, hogy minél többen járjanak hozzá kezelésre, ami alkalmanként 1 testrészre 4 500 – 15 000 Ft között kóstál, de több alkalommal kell menni,

Én például 10 alkalommal jártam lágylézerkezelésen a rendelőintézetben, mondanom sem kell, eredménytelenül. És rászántam a közlekedéssel együtt 10 órát az életemből.

Tehát nézzük inkább a 10 alkalmas bérleteket, ezek gyors felmérésem szerint 38 000 – 80 000, Ft között mozognak, megint másutt 60 000 Ft 5 alkalom, de ezek csak egy testrészre vonatkoznak, tehát ha két könyököd fáj, vagy a csuklód és a könyököd is, akkor majdnem dupla árral számolhatsz. Szép összegek a nulla eredményért!

Szóval mindig józan paraszti ésszel tájékozódj, és ne a gyártók, forgalmazók, kezelést kínálók ajánlásainak higgy. Hiába ajánlják természetes, kímélő, mellékhatásmentes módszerként, nem érdemes hatástalan dolgokra időt és pénzt szánnod!

Ha érdekel, hogy mi az, ami valódi és tartós gyógyulást kínál, akkor olvasd el, nézd meg az anyagaimat, segítek tájékozódni a témában.

És ha nekiállnál a megoldásnak, nézd meg ezt az oldalamat:

https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Források:

Stiftung Warentest: Handbuch. Die andere Medizin. 1996

http://www.matud.iif.hu/03jul/003.html

https://www.painscience.com/blog/study–real-laser-therapy-no-better-than-a-red-led-for-back-pain.html?fbclid=IwAR0ZNeWVqvYzmEk40712ZLg1KvXbwgXzv3S8EDeTSxP-_Opu_EYLftGlZcQ

STUDY: Real laser therapy no better than a red LED for back pain

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2007/0915/p843.html

GREG W. JOHNSON et al.: Treatment of Lateral Epicondylitis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25414603/

Susan E G Sims et al.: Non-surgical treatment of lateral epicondylitis: a systematic review of randomized controlled trials

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27022675/

Sarah Dion et al.: Are Passive Physical Modalities Effective for the Management of Common Soft Tissue Injuries of the Elbow?: A Systematic Review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17910298/

Greg W Johnson et al.: Treatment of lateral epicondylitis

https://hu.wikipedia.org/wiki/Randomiz%C3%A1lt_kontroll%C3%A1lt_vizsg%C3%A1lat

Itt nézheted meg a videót:

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója