Te is beleesel a tüneti kezelés csapdájába?

Lehet, hogy már évek óta kínoz a fájdalom.

De lehet, hogy nem veszed elég komolyan?

Gondolkozol a valódi megoldáson? Követsz szakértőket, beszerzel hiteles információkat?

Vagy reméled, hogy elmúlik magától vagy egy kis kenegetéstől, pihentetéstől?

Lehet, hogy bekapsz egy gyógyszert a fájdalomra és reméled a legjobbakat?

Gondolj bele őszintén: mióta fáj a karod?

És mit tettél ellene eddig?

Tényleg komolyan vetted a fájdalmat és mindent megtettél ellene?

Tudod, a fájdalom a testünk jelzése, hogy valami nincs rendben. Ha ezt olvasod, akkor valószínűleg neked most ebben a percben is fáj a karod. Tehát valami nem OK ott.

Hidd el, nem a fájdalomtűrő képességről szól a dolog. Nem az a cél, hogy együttélj a teniszkönyökkel és kibírd.

Mi történik, ha nem foglalkozol a fájdalommal vagy elnyomod egy érzéstelenítő-fájdalomcsillapító szerrel? Természetesen nem gyógyulsz meg, a kiváltó okok továbbra is fennállnak. Az izmaid nem elég erősek, nem bírják a terhelést, aminek kiteszed őket.

A túlerőltetés miatt folyamatosan sérülnek a szöveteid, amik önmaguk is nyillalhatnak, fájhatnak. A hegszövet, a letapadások megrövidítik az alkarod izmait, izompólyáit és inait, ezért a könyökdudornál ezek állandóan rángatják az eredési pontot. A teniszkönyökpont és golfkönyökpont (külső és belső könyökdudor) ezért elkezd irritálódni, fájni, megduzzadhat, begyulladhat, vörös, meleg lehet. Mivel a sok letapadás nem engedi nyúlni és dolgozni a szöveteket, a karod mindig hamar kifárad.

Ez eddig egy teljesen tökéletesen visszafordítható folyamat. Ha jó kezekbe kerülsz, akkor a kiinduló állapottól függően kb. 3 hónap alatt teljesen meggyógyulhatsz és azt fenn is tudod tartani örökre.

De! Ha továbbra sem foglalkozol vele, csak elnyomod a tüneteket, a gyulladást, akkor tovább fokozódhat a probléma. Akár csontkinövés is keletkezhet a könyökdudoron, és az már nem visszafordítható. Ekkor még mindig kezelhető a kiváltó ok, érdemes is kezelni. Csak nem biztos, hogy a csontkinövés eltűnik. Viszont a szöveteidet rendbe lehet még hozni ekkor is, és érdemes is.

Persze választhatod a tüneti kezelést, csak legyél tudatában annak, hogy a mozgásszervi betegségeket a helytelen tartás, mozgás, izommunka, rossz kötőszöveti állapot okozza (ezen tovább ronthat a szteroidinjekció!), és ezért ezekre pont a helyes tartás és mozgás a megoldás.

Tüneti kezelés minden külsőleges és belsőleges gyulladásgátlás, injekció, jegelés, fizikoterápia. Minden, ami nem javítja tartósan az alkari szöveteid állapotát.

Ezeket sokszor könnyű elérni, gyors a használatuk: csak bekapsz egy tablettát, bekened a karod 1 perc alatt. Vagy kényelmesek és jólesőek: csak bemész és lefekszel a kezelőágyra, és mágneseznek, UH-oznak vagy galvánáramoznak. (Mondjuk, a lökéshullámterápia kifejezetten fájdalmas is lehet. Persze azt gondolhatod: érdemes kibírni, mert meggyógyít. De önmagában sajnos nem.)

Értem én, hogy ez így gyors, kényelmes, és azt az érzést kelti, hogy hiszen te aaannnyit kezeltetted már a karodat, és a Manyika néni meg a szomszéd Feri bácsi is ezt ajánlotta meg az orvos ezt írta fel, jó esetben TB-alapon.

De te kényelmes és szupergyors kezelést akarsz vagy valódi gyógyulást?

Bár oki kezelés az izomlazítás, masszázs, melegkezelés, de ezek mind csak a kezelési folyamat elejét jelentik, ellazítják a szöveteket. Remélhetőleg nem csak az izmokat, hanem az inakat is. De ha erre nem épül rá aztán egy komplex mozgásterápia, korrekciós izommunka, akkor időleges lesz a hatás, megint vissza fogsz esni. Hiszen nem kezelted a szövetek gyengeségét.

Ha kizárólag passzív tüneti vagy izomlazító kezelésekkel akarsz gyógyulni, akkor abba szinte kódolva van a visszaesés, a hullámzó állapot.

Mi a terved a jövőben: állandó visszaesés, sport abbahagyása, akár munkahely- és szakmaváltás? Vagy inkább teljes gyógyulás, kedvenc sportod folytatása, egyre jobb erőnlét, fájdalommentes munkavégzés?

Szóval tedd fel magadnak a kérdést: tényleg megtettél mindent a karodért?

Vagy eddig csak a tüneti kezelésektől remélted a megoldást?

A valódi gyógyulás is megvalósítható 3 hónap alatt úgy, hogy soha ne essél vissza.

Ebben tud segíteni neked a Fáj a karom – Kezeld magad! program. Személyre szabott és komplexen felépített konzultációval megtanítom neked, hogyan értsd meg a fájdalmad okát és kezeld azt hatékonyan, elérve a teljes gyógyulást. Garantáltan azt is megtanulod a 3 hónap végére, hogy hogyan tartsd fenn ezt a tünetmentes, gyógyult állapotot, hogy ne ess vissza.

További információk a programról itt: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Vigyázz a karodra!

Judit