Mi történik, ha szteroidinjekciót kapsz a könyökfájdalmadra?

Tisztázzuk először is, hogy mit mond az orvostudomány, mi alapján kell gyógymódot választani. Bármikor, bárkinek, bármiről is legyen szó.

Az egyik betartandó alapelv a “Nil nocere”, azaz: Ne árts! Tehát gyógymód választásakor is kell mérlegelni a hatás – mellékhatás egyensúlyát. Nagyon erős kedvező hatás esetén elképzelhető természetesen, hogy bevállalunk erősen káros mellékhatásokat is. Gondolj csak a rák kezelésére: nem gond, ha pl. kihullik a hajad, ha viszont a szer megmenti az életedet.

Szóval mérlegelni kell: nagyobb-e az előny, mint a hátrány. Ha valami meggyógyít, akkor ahhoz képest eltörpülhet a mellékhatás. De ha valami egyáltalán nem gyógyít, vagy csak időleges tüneti kezelésnek számít, akkor túl nagy lehet a kockázata ahhoz, hogy bevállaljuk.

Mi a helyzet ezen a téren a szteroidinjekciókkal?

A hatásuk, ami miatt használják őket:

  1. Elnyomják, megakadályozzák a gyulladást,
  2. mert nem engedik kitágulni a kapilláris ereket, vándorolni a gyulladásos sejteket és ödémásodni a szöveteket.
  3. A tenditis, azaz íngyulladás (a karon ez a tenisz/golfkönyök, ami modern szóval már tendinalgia, tehát ínfájdalom, nem is gyulladás) gyakran jól reagál rájuk.

Mit is jelent ez a jól reagál? Azt, hogy a helyileg beadott szteroidinjekció után valóban néhány óra alatt teljes fájdalom- és panaszmentesség következik be, de csak egy időre! Az első injekció hónapokra hat. Aztán más kezelés híján teljes visszaesés következhet. A 2. injekció már csak hetekre szokta elmulasztani a gondot. A 3. injekció hatása már csak napokban mérhető. Negyediket nem is szoktak adni, de hallottam már ilyen esetről. És annak vajon mennyi volt a hatása? Semmi.

A tünetek az injekciózás után gyakorlatilag visszatérnek (az én saját mintámban kivétel nélkül)! Hacsak nem kap valóban hatásos gyógykezelést a beteg.

Kísérletek még azt is mutatják, hogy a kortikoszteroidok csökkentik a heg melletti összenövéseket és az ízületi merevséget csonttörés után. De nem gyorsítják a gyógyulást vagy a funkciók visszanyerését!

Ez volt a hatás.

Nézzük a mellékhatását.

Először is ezek a figyelmeztetések a szteroidinjekciókkal kapcsolatban, amiről orvosi szakcikkek írnak:

  1. Nem szabad közvetlenül az ínba vagy szalagba fecskendezni.
  2. A javasolt mennyiség legfeljebb 3 injekció, amelyek között legalább néhány hétnek kell eltelnie.
  3. Csak akkor javasolt több injekciót beadni, ha az előző hatásos volt.
  4. Injekciózás után pihenni kell a további sérülés elkerülése végett.
  5. Befolyásolják az anyagcserét, a víz- és elektrolitháztartást, sok belső szervet, a szív- és érrendszert, immunrendszert, idegrendszert is.
  6. Nem szabad az akut sérülés után azonnal használni ezeket az injekciókat, sem versenyek előtt közvetlenül.

Újabban általánosan nagy óvatosságra intenek a szteroidinjekciók használatakor. Azt javasolják, csak akkor vesse be ezt az orvos, ha minden más lehetőséget kimerített már a műtéten kívül. Vajon miért?

Mert a legaggasztóbb mellékhatásuk az, hogy injekcióban adva a szteroidok károsítják a környező szöveteket! Ismételt injekciózásnál drasztikusan megnő az ínszakadás kockázata.

Tehát adott egy tüneti kezelés, egy szer, ami maximum néhány hónapra fájdalommentességet ígér, de annál sokkal hosszabb időre visszaveti a könyök mellett szövetek állapotát. Ezeknek a kötőszöveteknek pont rosszabb a vérkeringése.

Ha fáj és kíméled a könyöködet, pont ezek az inak szenvedik meg legjobban, és ezeknek a vérkeringésére, majd megerősítésére kell a legjobban koncentrálni a valódi gyógyuláshoz!

Szerinted hogy néz ki a hatás – mellékhatás aránya?

Nem te tehetsz róla, ha már kaptál ilyen injekciót. Nem a te hibád, ha eddig ezt nem hallottad. Sajnos elég sok helyen még mindig adják a szteroidinjekciót, “mert így szoktuk”. Természetes, hogy bízol a szakemberben, és ha javasolja, elfogadod az injekciót.

De mostantól már tudod ezt. Vigyázz a karodra, tájékozódj hiteles forrásokból!

Nézd meg a többi anyagomat, ha érdekel a téma.

És ha minél előbb szeretnél gyógyulni, itt olvashatsz tovább: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Források:

J. A. Buckwalter – Savio L-Y. Woo: Drug treatment of soft tissue injuries. Efficacy and tissue effects. (A lágyrészsérülések gyógyszeres kezelése. Hatékonyság és a szövetekre gyakorolt hatás.) The Iowa Orthopedic Journal. Vol. 13., 40-48. o.

Brooke K. Coombes, PhD et al: Effect ofCorticosteroid Injection, Physiotherapy, or Both on Clinical Outcomes in Patients With Unilateral Lateral Epicondylalgia. A Randomized Controlled Trial. JAMA, February 6, 2013—Vol 309, No. 5 461