Milyen erősítő gyakorlatokkal kezdjem a teniszkönyök kezelését?

Ugye már te is hallottad, hogy a teniszkönyököt az alkar gyengesége okozza?

És ha ez így van, akkor nosza, erősítsük meg, és ezzel azonnal meg is gyógyul biztosan!?

Ez azért nem ilyen egyszerű sajnos.

Az egyik szempont, hogy a legújabb kutatások szerint nem is az izmok gyengesége a lényeg, hanem a kötőszövetek, azaz esetünkben az inak és izompólyák állapota és sérülései, hegesedése, letapadásai. Ezek pedig nem pont úgy viselkednek, mint az izmok. Még fokozottabb lehet a gond, ha kaptál már szteroidinjekciót a könyöködbe, mert az a mellékhatása miatt tovább károsíthatta a környező kötőszövetet.

Tudom, hogy egyébként rengeteg erősítő gyakorlatos videót találni a neten, amik mind azt ígérik, hogy azzal kigyógyulhatsz a fájdalmas teniszkönyökből. Megtalálhatod ezeket pl. erősítő gyakorlat, teniszkönyök-gyakorlat, -gyógytorna néven. Sőt van olyan laikus tanácsadó, aki nagyon hangzatosan egyetlen mozdulattal ígéri meggyógyítani a teniszkönyököt!

De kérlek, olvasd el ezt és ne kezdj szakember nélkül azonnal erősítésbe, ha fáj a karod!

A korrekt videók is azonnal hozzáteszik, hogy egyébként keress fel szakembert. Én is ezt mondom: legalább egy diagnózist szerezz vagy menj el egy állapotfelmérésre, ne dr. Google-lal diagnosztizáld magad kizárólag! Ha valamiért nem tudsz vagy akarsz elmenni valakihez, akkor legalább használd ki az én első ingyenes online tanácsadásomat, ekkor is végezhetünk egy állapotfelmérést.

Az alap, hogy biztosan tudd, hogy teniszkönyök okozza a fájdalmadat (https://fajakarom.hu/uncategorized/honnan-tudhatom-miert-faj-vagy-zsibbad/). Ekkor kezdődhet a kezelés.

Én azt gondolom, hogy ezt is érdemes szakemberrel megkezdened. Legalább kezdetben figyeljen rád valaki, magyarázzon, mutassa meg a gyakorlatokat. Az önkezelés csak akkor hatékony és biztonságos, ha tudod, mit, miért, mennyit csinálsz.

Két okból mondom ezt:

  1. A látható közhiedelem ellenére egyáltalán nem erősítéssel kezdődik a teniszkönyök helyes és biztonságos gyógyítása. Ezzel akár komoly pluszsérüléseket okozhatsz magadnak!
  2. Nem mindegy később sem, hogy milyen állapotban vagy, hiszen ettől függ, hogy
  • melyik gyakorlatot végezheted vagy érdemes végezned,
  • milyen ismétlésszámmal,
  • milyen súllyal.

Szóval én nagyon pártolom az ingyenes segítségnyújtást, szuper, rendesek az emberek, akár szakemberek, akár jószándékú laikusok, hogy segíteni akarnak, értem. És neked is biztos tetszik, hogy ingyen és azonnal tanácshoz juthatsz. Csak az a bökkenő, hogy ez nyilván nem személyre szabott tanács.

És ugye tudjuk, hogy az interneten minden és annak az ellenkezője is megtalálható ingyen.

A videó készítőjének fogalma sem lehet róla, hogy te milyen állapotban vagy, milyen erős a karod, milyen mértékű a sérülésed, milyen az általános kondid, mire használod a karodat egyébként stb. Pedig mindezek befolyásolják majd az erősítésedet.

Hasonló okból ódzkodj egyébként szerintem az olyan csoportos vagy egyéni gyógytornától is, ahol nem kérdez ki a szakember nagyon alaposan az állapotfelméréskor és egy kicsit lehetőleg minden alkalom elején. Remélem persze, hogy ilyen nem létezik már.

Ebben tud neked segíteni a Fáj a karom – Kezeld otthon! program, amivel valóban gyógyító programot kapsz. Olyan tudást tudok neked átadni, hogy teljesen megérted majd a saját tüneteidet és tudod magadat otthon vagy bárhol bármikor kezelni. Mindezt online konzultációval teszem, sehova nem kell elutaznod. Ez egy fenntartható megoldás, ami valódi gyógyulást hoz. Örökre.

A programról itt tudhatsz meg többet: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója