Milyen könyökszorítót érdemes venni teniszkönyökre?

Először is tisztázzuk, mi a teniszkönyök oka és miért segíthet a könyökszorító ezen.

A teniszkönyököt az alkari izmok és kötőszövetek sérülése és rövidülése okozza. Erről itt beszéltem bővebben: https://youtu.be/IJuCCBzvZBY

De most az a szempont a leglényegesebb nekünk, hogy azért sérültek a szövetek, mert nem bírták a terhelést. Tehát túl gyengék az izmaid és kötőszöveteid ahhoz a mozgáshoz, amit végeztél.

Ezen a gyengeségen tud segíteni egy külső támaszként a könyökszorító. De azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Hiszen ha pusztán egy szorító állandó használatával teljesen megoldható lenne a probléma, akkor mindenki simán vehetne egyet és hordhatná állandóan.

Szóval a könyökszorítók a könyök és az alkar érintett területén nyomást gyakorolnak a karra, ami pótolja az izmok tartófunkcióját. Ez valóban segíthet a fájdalom csökkentésében.

A könyökszorítók készülhetnek rugalmas vagy neoprén anyagból.

Van, amelyiket a könyök köré fel lehet húzni, és van, amelyik tépőzárral rögzíthető a könyök körül. A tépőzár jobb, mert segítségével könnyen állítható a nyomás szintje, hogy megfeleljen pont a te igényeidnek, méretednek.

A könyökszorítók használatának ugyan általában nem súlyosak a mellékhatásai, de azért vannak, és muszáj figyelned rájuk:

  1. Bőrirritáció: Ha a könyökszorító nem megfelelően illeszkedik vagy túl szorosan húzod meg, akkor irritáció jelentkezhet a bőrön.
  2. Rossz vérkeringés: Ha túl szorosan húzod meg a könyökszorítót és túl sokáig hordod, az gátolhatja a normális vérkeringést a könyök körül, ami egyrészt zsibbadást okozhat, másrészt pont rontja a vérkeringését azoknak a szöveteknek, amelyeknek épp a leginkább kellene javítani a vérellátását, hogy regenerálódhassanak!
  3. A fő figyelmeztetésem, a lényeg: A könyökszorító egyáltalán nem jelent gyógyítást, nem gyógyhatású! Kizárólag tüneti kezelés. És erről már többször írtam: a fájdalomcsillapítás nem gyógyít meg. Sőt!
  4. Függőség: A szorító használata akár még gyengítheti is az alkarizmokat, mivel így kevésbé használod őket, nem jön létre a normális terhelés. Folyamatos könyökszorító használat esetén az izmok hozzászokhatnak a támogatáshoz, ami hosszú távon csökkentheti az izomerőt és az izomtónust. Ezért fontos, hogy a szorítót csak akkor használd, amikor szükség van rá, pl. munkavégzéshez, és csak a gyógyulás folyamatának részeként.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a könyökszorítók viselése csak időszakosan ajánlott, rövid időre, például 2-3 órára egyszerre, és csak akkor, ha tényleg fontos.

Néhány további tanács a könyökszorítók viselésére vonatkozóan:

  1. Légy szíves konzultálj egy orvossal vagy szakemberrel, mielőtt megvásárolnád és hordanád, hogy tényleg szükséged van-e rá. Például tényleg teniszkönyököd van-e.
  2. Rövid időre tedd fel, csak ha valamivel fokozottan terheled a könyöködet, alkarodat, például sportolás vagy erőteljes fizikai munka közben.
  3. Használat előtt és után serkentsd a terület vérkeringését.
  4. Ne hordd a könyökszorítót éjszaka alvás közben. Az egész éjszakai használat hosszú távon negatívan befolyásolhatja az izmok és inak természetes mozgását és erősségét, és még jobban lecsökkenti a szövetek vérkeringését.
  5. A lényeg: a könyökszorító folyamatos használata helyett használj vagy tanulj meg olyan módszereket, amelyek valóban segítenek a sérült terület gyógyulásában és erősítésében!

Ebben tud segíteni neked a Fáj a karom – Kezeld otthon! program. Ezzel a személyre szabott és komplexen felépített konzultációval megtanítom neked, hogyan értsd meg a fájdalmad okát és kezeld azt hatékonyan, elérve a teljes gyógyulást. Garantáltan azt is megtanulod a 3 hónap végére, hogy hogyan tartsd fenn ezt a tünetmentes, gyógyult állapotot, hogy ne ess vissza.

További információk a programról itt: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója