Milyen kezelésre járjak, hogy elmúljon a teniszkönyököm?

Tudom és megértem, hogy így gondolják sokan: egyszerűen bejárok valakihez. Megmasszíroz, megkezel, felír valami gyógyszert.

Kifizetem, beszedem, bejárok, és majd valami vagy valaki meggyógyít. Nem kell semmi többet megtennem otthon.

Ezt szoktuk meg: majd a szakember meggyógyít.

Ez sok esetben tényleg így működik, kell az orvoslás és a rendelői kezelések, de a mozgásszervi betegségekkel nem egészen így áll a dolog.

És a teniszkönyök is mozgásszervi betegség, hiszen az inakat és izmokat érinti. Lehet, hogy te is egy-egy mozdulatra érzed a fájdalmat, nyilallást. Szóval nem az a fájdalmas könyökdudor a lényege. Ha még nem tudod, pontosan mi okozza, akkor nézd meg itt (https://www.facebook.com/groups/790934401818374/posts/1247475369497606/)

A mozgásszervi betegségeink viszont nagyrészt életmódunkból adódnak, nem olyanok, mint sok más betegség.

Ezt értsd úgy, hogy mivel biológiánk ugyanaz, mint az ősemberé, a testünk nem a mai világ egyoldalú mozgásvilágára való igazából. Gondolj bele, az ősember gyalogolt, gyűjtögetett, vadászott, tüzet gyújtott. De biztosan nem ismételte sokezerszer egymás után ugyanazt az apró mozdulatot egyoldalúan (pl. fonákütés, súlyzózás, szerelés) és gyerekkorától hozzáedződött a megfelelő mozgásokhoz (nem emelte meg hirtelen a mosógépet egy költözéskor minden előzmény nélkül).

Szóval OK, sportolsz, ez szuper, de vajon mennyire sokoldalúan?

Tehát az a rossz hírem van, hogy a mozgásszervi betegségek, pl. a teniszkönyök gyógyításánál nem lesz elég 1-1 passzív kezelés, de még 10 alkalom sem. Alapvetően a saját kezedbe kell venned a gyógyulásodat.

Akár tüneti kezeléseket kapsz a fájdalom csillapítására (orvosság, kenőcs, tapasz, a legtöbb fiziko is ilyen!), akár valóban a gyógyulás felé mutatóakat, amilyen a masszázs és a gyógytorna, 1-1 alkalom nem lesz elég, mert a hatása elmúltával visszaesel. Ez sajnos tény.

A teljes gyógyulást az hozhatja el, ha a megfelelő masszázstechnikák, a fokozatosan és egyénre szabottan felépített szöveti lazulás, nyújtás, erősítés segítségével teljesen rendbehozod a karodat és tudod, hogy hogyan tartsad fenn ezt a tünetmentességet. Különben visszaesel a következő terhelésnél, bárhogyan is kezeltek.

Rengeteg olyan sztorit hallottam már, hogy valaki mindenfélét beszedett, akár olcsó, drága vagy méregdrága eszközöket megvett, eljárt valahova, de még mindig fájdalmas teniszkönyöke van.

Vegyük hozzá még azt a szempontot is, hogy mennyi idő megy el időpontegyeztetéssel, közlekedéssel, várakozással, ha bejársz valahova. Ehhez képest az online tanácsadásnál nem pazarolsz időt ezekre (minden tanácsadás végén megbeszélhetjük a következő időpontot, ill. állandó időpontod is lehet, hétköznapokon reggeltől estig).

És ha továbbra is ezekkel a kezelésekkel próbálkozol, amik nem gyógyítanak meg véglegesen, vajon mennyi idő megy el ötletéssel, utánanézéssel, hogy mit tehetnél még, mert az eddigi módszerek nem működtek?

Arról már nem is beszélve, mennyi időt, energiát vesz el a fájdalom a munkádtól, családodtól, a kedvenc sportodtól – amit akár teljesen szüneteltetned kell, hogy ne terheld a karod.

Ehhez képest, ha egy tanácsadási sorozattal, egy komplex programmal megérted a saját tested jelzéseit és megtanulod magadat kezelni, akkor rengeteg időt és energiát spórolsz: nem kell többet bejárnod sehova, nem függsz senkitől. A saját kezedbe veszed az egészségedet és tényleg kigyógyulhatsz a teniszkönyökből. Örökre.

Ha ez kell neked és belevágnál, írj nekem a messengeren Fájakarom Babcsányi Judit névre vagy mailben a fajakarom@gmail.com-ra.

A programról itt tudhatsz meg többet: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója