Honnan tudhatom, miért fáj vagy zsibbad?

Először is tisztázzuk: mindenképp fordulj orvoshoz diagnózisért!

Ez a videó nem helyettesíti az orvosi diagnózist. Csak tájékoztatni szeretnélek, amennyire ilyen formában lehet.

Ha valaki jelenkezik hozzám, én is felmérem az aktuális állapotát, de kérem az orvosi diagnózist is. Én nem vagyok orvos, erre szükség van.

Honnan tudhatod, ha fájdalmaid vannak a karodban vagy zsibbad a kezed, hogy mi okozza?

Teniszkönyökteszt

Fordítsd magad felé a tenyeredet azon a karodon, amelyik fáj. Keresd meg a könyököd nagy csontos csúcsát a másik kezeddel. Most a hüvelykujjad maradjon ezen a nagy csonton és a behajlított mutatóujjaddal keress egy kis csontot a külső, testedtől messzebbi oldalon. Ezt hívják epicondylus lateralisnak, magyarul külső könyökdudornak.

Nyomd meg ezt a kis csontot. Fáj?

Csúsztasd róla le az ujjadat az alkarod felé. Nyomd meg itt mellette is. Fáj?

Szoríts meg egy bögrét vagy csavarj el egy kupakot egy felbontatlan palackon. Fáj?

Fordítsd lefele a tenyered és így emeld fel a kézfejed, amíg csak tudod, feszíts is rá. Fáj?

Ha bármelyikre igen volt a válasz, akkor valószínűleg teniszkönyököd van.

Kérlek, vedd figyelembe, hogy ezek kezeletlen teniszkönyökre vonatkoznak.

Lehetséges, hogy már kaptál valamilyen kezelést, de nem gyógyultál ki teljesen. Ekkor lehet, hogy ezek a pontok, mozdulatok már nem fájnak, de maga a probléma még okoz fájdalmat valahol az alkarod külső oldalán.

Golfkönyökteszt

Ez a teszt azért érdekes, mert sok embernek még nem okoz észrevehető fájdalmat a golfkönyök, de már ott van, már alakul. Ezek az izmok és inak alattomosan be tudnak feszülni, és csak később veszi észre az ember, amikor már sokkal rosszabb a helyzet.

Én végigteszteltem a családomat és sokuknak pozitív lett ez a teszt, pedig nem is gondolták volna. Úgyhogy ha sportolsz, aktívan használod a karodat, nézd meg, nehogy gondot okozzon később! Sokkal könnyebb kezelni, ha még kezdeti szakaszban van a probléma!

Fordítsd magad felé a tenyeredet azon a karodon, amelyik fáj. Keresd meg a könyököd nagy csontos csúcsát a másik kezeddel. Most a mutatóujjad maradjon ezen a nagy csonton és a behajlított hüvelykujjaddal keress egy kis csontot a belső, tested felé eső oldalon. Ez az epicondylus medialis, magyarul a belső könyökdudor.

Vigyázz, mert a két csont között fut egy ideg, az ún. ulnaris ideg, arra semmiképp ne nyomj rá.

Nyomd meg ezt a kis csontot. Fáj?

Csúsztasd róla le az ujjadat az alkarod felé. Nyomd meg itt mellette is. Fáj?

Fogj a kezedbe egy kis labdát és szoríts rá az ujjaiddal. Fáj?

Fordíts felfelé a tenyered és emeld meg a kézfejed, amíg csak meg, feszíts is rá. Fáj?

Ha bármelyikre igen volt a válasz, akkor valószínűleg golfkönyököd van.

Kérlek, itt is vedd figyelembe, hogy ezek kezeletlen golfkönyökre vonatkoznak.

Ha már kaptál valamilyen kezelést, de nem gyógyultál ki teljesen, lehet, hogy ezek a pontok, mozdulatok már nem fájnak, de maga a probléma még okoz fájdalmat valahol az alkarod belső oldalán.

Ha már orvosi diagnózissal igazolva tudod, hogy tenisz- vagy golfkönyököd van, akkor pedig cselekedj minél előbb, mert helyes kezelés nélkül nem szokott elmúlni, és súlyosabb esetben csontkinövés is lehet az eredménye a megfelelő könyökdudoron, hiszen állandóan irritálja, rángatja azt a pontot a megrövidült izmok ott tapadó ina.

Ha biztosan tudod már, hogy tenisz- vagy golfkönyök okozza a panaszaidat, akkor nézd meg a belinkelt videóimat néhány általánosan javasolt kezelési módról.

Ezek helyett megvan a lehetőséged, hogy megtanuld, hogyan kezeld magad gyors eredménnyel, hatékonyan, természetes, mellékhatásmentes módszerrel, otthon, személyre szabott online tanácsadás segítségével. Ez azt jelenti, hogy ez nem csoportos, csak a te problémádra koncentrálunk prémium programomban, egyéni tanácsadással. Nem kell utaznod, nem kell várnod egy rendelőben, tényleges és végleges gyógyuláshoz tudlak segíteni, a te kezedbe adom a tudást, ami ehhez kell.

Csak írj nekem messengeren a Fájakarom Babcsányi Judit névre és azonnal egyeztethetünk egy ismerkedő, tájékoztató konzultációt.

Kéztőalagút-szindróma

A csuklónál lévő kéztőalagútban fut az ún. medián ideg, magyarul középső karideg.

Ha ez az ideg itt nyomás alá kerül, akkor először zsibbadást okoz a tenyér és ujjak hüvelykujj felőli felében egészen a gyűrűsujj feléig, majd fájdalmat, ügyetlenséget, az érzékelés elvesztését, izomsorvadás.

Az egyik teszt a Tinnel-teszt: rákopogtatunk itt, a kéztőalagútnál az idegre. Ha ettől érezhetően rosszabb a zsibbadás vagy nyilallást, bizsergést érzel, az pozitív, tehát fennál az alagútszindróma.

A 2. lehetőség a Phalen-teszt: tartsd összenyomva a kézhátakat 60 mp-ig. Ezzel összenyomjuk a kéztőalagutat. Ha ettől elzsibbad a kezed vagy nyilall, bizsereg, szintén pozitív a teszt.

Könyökalagút-szindróma

Ha zsibbadást érzel a kisujjad oldalán a kezedben, ujjaidban, a gyűrűsujjadig, akkor valószínűleg könyökalagút-szindrómád vagy Guyon-alagút-szindrómád van.Lehet, hogy éjjel érzed ezt, és akár duzzadtsággal, merevségérzettel és nyomásérzékenységgel párosulhat. Ezt a két szindrómát az ulnáris vagy singcsonti ideg nyomás alá kerülése okozza a könyöknél vagy a csuklónál.

Ha nem teszel ellene, egyre erősebb lesz a zsibbadás, majd duzzanat, fájdalom, érzéskiesés léphet fel. Előrehaladott esetben egyre gyengülnek és elsorvadhatnak a kézizmok a kisujj felőli részen.

Tehát ha ezeket a tüneteket tapasztalod, ha ezek a tesztek pozitívak nálad, akkor keress fel szakembert. Az idegek nyomás alá kerülését elektromiográfiával (EMG) vagy más idegvezetési vizsgálatokkal lehet biztosan megállapítani.

Ha biztosan tudod már, hogy ezek a felsorolt problémák okozzák a panaszaidat, akkor pedig megvan a lehetőséged, hogy megtanuld, hogyan kezeld magad gyors eredménnyességgel, hatékonyan, természetes módszerrel, otthon, személyre szabott online tanácsadás segítségével. Ez azt jelenti, hogy ez nem csoportos, csak a te problémádra koncentrálunk a programomban, egyéni tanácsadással. Nem kell utaznod, nem kell várnod egy rendelőben, tényleges és végleges gyógyuláshoz tudlak segíteni, a te kezedbe adom a tudást, ami ehhez kell.

Csak írj nekem messengeren a Fájakarom Babcsányi Judit névre és azonnal egyeztethetünk egy ismerkedő, tájékoztató konzultációt.

Végül meg kell jegyeznem, hogy előfordulhat ilyen zsibbadás más okból is, mégpedig ha a nyakadnál vagy a válladnál kerül nyomás alá az ideg. Én csak a karban keletkezett problémákban tudok segíteni, úgyhogy ha nyaki vagy más oka van a zsibbadásodnak, akkor fordulj azzal foglalkozó szakemberhez, például gerincterapeutához.

Ha érdekel a karod egészsége, lépj be a Fáj a karom FB-csoportba, ahol kérdezhetsz is.

Itt nézheted meg a videót:

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója