Mi történik, ha nem kezeled a karodat, ha fáj vagy zsibbad?

Ebben a bejegyzésben arról olvashatsz, hogy miért nem szabad alábecsülnöd a fájdalmat és a zsibbadást a karodban. Miért is kell minél hamarabb kezelni, amikor még csak enyhe kellemetlenséget érzel a karodban?

Nézzük először a teniszkönyököt és a golfkönyököt!
A teniszkönyök és a golfkönyök enyhe tünetekkel kezdődik. Egy kis nyilallás egy mozdulatnál. Egy kis fájdalom edzés után.
De ha figyelmen kívül hagyod, nem kezeled, hosszú ideig folyamatosan túlterheled a könyöködet akár a sporttal, zenéléssel, hobbival, akár a munkáddal, egyre erősebben sérülnek és rövidülnek az izmok, a kötőszövetek. Krónikussá válik a probléma.
Egy idő után az inak, amelyek a csontokhoz tapadnak a könyöködnél a belső vagy a külső könyökdudoron (már írtam arról, hogy hol találod meg ezeket, nézd meg azt a posztot), irritációt okoznak. A megrövidült alkari szövetek állandóan, minden mozdulatnál rángatják azt a pontot. Ez az irritáció egy idő után gyulladást okoz a csonthártyán ezen a ponton. Ekkor már duzzadt, vörös és meleg lehet ez a kis csont és környéke a könyöködnél. Ebben a stádiumban már akkor is fájhat a könyököd, amikor épp nem erőltetted meg.
A további súlyosbodás eredménye már kínzó fájdalom, izommerevség és korlátozott mozgástartomány lehet. Tehát nem fogod tudni a teljes normális mozgástartományban mozgatni a könyökízületedet, mert az alkari szövetek visszafogják, bekorlátozzák.
Csökkenni fog a teljesítményed, ha sportolsz. Nem fogsz tudni olyan erősen, pontosan és gyorsan dobni, ütni 🎾💥 teniszben, golfban vagy más sportban. Nem fogsz tudni annyi súlyt annyiszor felemelni erősítésnél. Gyengül a marokerőd. Hamar kifárad a karod bármilyen tevékenység során. Lassan arra kényszerít ekkor a karod, hogy abbahagyd a kedvenc sportod vagy hobbid. Ez a kényszerszünet megtörheti a sportban az eddigi fejlődésedet.
Ekkor már a mindennapi tevékenységek is biztosan gondot fognak okozni: kinyitni egy palackot, elcsavarni egy csapot. Nem fogod tudni fájdalom nélkül felemelni a gyerekeidet. Nem tudod már fájdalom nélkül cipelni a csomagokat, ha utazik a család. Nem tudsz kertészkedni, megszerelni valamit a ház körül, fájdalom nélkül részt venni a házimunkában.
De ha még ekkor sem kezeled a karod, tovább fokozódhat a fájdalom és az egész probléma. Az irritált könyökdudoron csontkinövés, csontcsőr kezd el kialakulni, a szervezeted így próbálja megoldani a problémát, megerősíteni ezt a pontot. És ez a csontkinövés már nem mulasztható el úgy, ahogy a megelőző stádiumok. Egy idő után visszafordíthatatlan lehet az elváltozás.
Nem érdemes ezt megvárnod!

Nézzük az alagútszindrómákat!
Az alagútszindróma olyan állapot, amikor az idegek nyomás alá kerülnek a kéztőalagútban, a könyökalagútban vagy a Guyon-alagútban, tehát valahol a karon.
Miért is nem szabad figyelmen kívül hagynod az alagútszindróma jeleit?
Először néha zsibbadást érzel a kezedben. De nézzük meg, mi történhet még, ha nem kezeled:
➡️ Teljesítményvesztés: Az alagútszindróma csökkenti a kezed erejét. Ez negatív hatással lesz a sportteljesítményedre is. Ugye nem szeretnéd elveszíteni a marokerődet és a precíz mozgásodat?
➡️ Hosszabb kihagyás: Ha jó ideig figyelmen kívül hagyod az alagútszindrómát, tovább súlyosbodik, állandóan zsibbad, érzéketlen lehet és még ügyetlenebb lesz a kezed. Ez aztán még hosszabb kihagyást eredményezhet a sportban, ami visszaveti a fejlődésedet. Ki szeretné a kedvenc sportját vagy hobbiját hónapokig vagy akár évekig kihagyni?
➡️ Életminőségcsökkenés: A kezeletlen alagútszindróma nem csak a sportban, hanem mindennapi tevékenységeidben is problémákat fog okozni. Az állandó zsibbadás és kézgyengeség jelentősen csökkenti az életminőségedet, hiszen elejtesz tárgyakat vagy meg sem tudod fogni őket.
És mi történik, ha még ekkor sem veszed komolyan az alagútszindrómát?
Állandó fájdalom: Az alagútszindróma súlyos állapotában a fájdalom állandó és egyre elviselhetetlenebb lesz. A kezed fájdalmasan zsibbadhat, valószínű, hogy éjjel fel fog ébreszteni a fájdalom, reggelre teljesen elzsibbadhat a kezed.
Visszafordíthatatlan károsodás: Az alagútszindróma legsúlyosabb stádiumában a kezed idegei olyan károsodást szenvedhetnek, amely visszafordíthatatlan lehet. Ez azt jelenti, hogy az izmok elsorvadnak, akár maradandó kéz- vagy ujjbénulás is kialakulhat.
És végül az elvesztett lehetőségek: Ha nem kezeled az alagútszindrómát, az ütős és dobósportokban rejlő öröm eltűnik az életedből. Elveszítheted az esélyt arra, hogy a legjobb formádban legyél, és valaha újra élvezd a kedvenc sportágadat.

És végül még egy szempont, amely minden karproblémára vonatkozik.
Amikor már mindennapi valamilyen fájdalom, akkor figyelembe kell venned, hogy az már a lelki egyensúlyodat is befolyásolja. Egyszerűen rosszabb lesz a kedved, mogorvább leszel, ha fájdalommal élsz, vagy ha nem tudsz mindent megcsinálni, amit szoktál vagy amit akarsz. Bár első pillantásra legyinthet erre egy kívülálló: semmiség, majd beszedsz valami fájdalomcsillapítót! De ez nem ilyen egyszerű. Soha nem esik jól az embernek és eléggé visszaveti az életkedvét, ha le kell mondania a hobbijáról, a kedvenc sportjáról, ha nem tudja gond nélkül elintézni a dolgait.
Tudjuk persze, hogy a jövőben, kifejezetten szenior korunkban ezt lassan el kell majd fogadnunk, de 60 éves korunk alatt ez még rosszabb, még inkább elkeseríthet, frusztrálhat, stresszelhet. Ugye te is aktív vagy, még sokáig akarsz dolgozni, sportolni akarsz, fitt akarsz maradni, és majd még az unokáiddal is akarsz játszani?
Na, ezért nem szabadna eljutni a teniszkönyök, golfkönyök és alagútszindrómák folyamatában odáig, hogy már az összes tevékenységedben korlátoz a fájdalom vagy a gyengeség. Mert plusz lelki terhet is raksz vele magadra. Ekkor megjelenik az aggodalom is a jövődért: mi lesz így? Nem fenntartható, hogy egész fiatalon már állandó segítségre szoruljon az ember, vagy elveszítse a munkáját, mert nem bírja a karja!
És még egy szempont: minél súlyosabb az állapotod, annál nehezebb és hosszabb folyamat a gyógyulás. Ha még időben elkapod a problémát, bizonyos módszerekkel garantáltan teljesen meggyógyulsz, mégpedig sokkal rövidebb idő alatt.
Voltak ügyfeleim, akik időben felkerestek, és kevesebb, mint 3 hónap alatt elbúcsúzhattunk egymástól, mert teljesen meggyógyultak, és teljesen megtanultak és begyakoroltak mindent, hogy ezt fenn is tudják tartani örökre.💪⚡️
Szóval, ha már pihentetned kell a karodat, hogy ne fájjon, akkor gondolj arra, hogy kezdeni kellene valamit vele, ne halogasd ezt. Keress fel egy orvost diagnózisért. Fontos megértened, hogy a teniszkönyök, a golfkönyök és az alagútszindrómák nem egyszerű kis kellemetlenségek, amiket figyelmen kívül lehet hagyni. Ha nem kezeled ezeket időben, súlyosabb problémákat okozhatnak, és ez hosszú távú hatással lehet a sportkarrieredre és a mindennapi életedre.
Ne várj, mert a legritkább esetben gyógyul meg magától a teniszkönyök, golfkönyök és az alagútszindróma!
Van ezekre hatékony, gyors, egyszerű és fenntartható megoldás. Megvan a lehetőséged, hogy most rögtön, akár nyár végéig megtanuld, hogyan kezeld magad nagy eredményességgel, hatékonyan, természetes, mellékhatásmentes módszerrel, otthon, személyre szabott online tanácsadás segítségével. Ez nem csoportos tanfolyam előre felvett videókkal. Csak a te problémádra koncentrálunk a VIP-programomban, egyéni tanácsadással. Nem kell utaznod, nem kell várnod egy rendelőben, mert online történik a tanácsadás. Tényleges és végleges gyógyuláshoz tudlak segíteni, mert a te kezedbe adom a tudást, ami ehhez kell.

Első ingyenes konzultáció, ha beszélnél velem, hogy segíthessek megszabadulni a fájdalomtól:

https://fajakarom.hu/erdeklodo-jelentkezese-konzultaciora/

Itt nézheted meg a videót:

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója