Mit kerülj, ha fáj a könyököd?

Ha elkezd fájni valamid, jó esetben rá akarsz jönni, hogy mi okozza. Persze van, aki bekap egy pár fájdalomcsillapítót és bízik a jó szerencsében. De te ugye nem ilyen vagy?

Van, aki úgy gondolja, ha majd rosszabb lesz, kér néhány szteroidinjekciót vagy megműtteti, azzal meg van oldva. Csakhogy ezeknek komoly mellékhatása van, ezért nem ezek az első és legjobb lehetőségek.

Szóval eleinte fáj egy kicsit a könyököd, nyilall egy kicsit az alkarod. Ugye nem akarod, hogy rosszabb legyen?

Próbáld meg megfigyelni, hogy mikor, mitől fáj. Ez mindenképp szükséges. Ha hozzám fordulsz, én is meg fogom kérdezni.

Ha nem jössz rá, hogy melyik mozdulat, akkor figyeld meg azt, hogy melyik napszakban, melyik napokon rosszabb.

Ha rájössz, hogy egy bizonyos mozdulat okozza, próbáld azt kerülni. Ez a részleges pihentetés.

Ha a szerelés, festegetés, kézírás vagy kézimunka miatt fáj, akkor azt hagyd ki vagy minimalizáld egy pár hétig.

Viszont ezt nem teheted meg, ha a munkádról van szó. Ha a munkahelyi gépeléstől, egérhasználattól vagy emelgetéstől, cipekedéstől, szereléstől fáj a karod, megpróbálhatsz betegszabadságot kivenni, és így kicsit pihentetni a karodat.

Ha nem tudsz betegszabadságra menni, akkor próbáld azzal elkerülni a túlerőltetést, hogy többször iktatsz be szünetet a gépelésbe, egérhasználatba. Ha az egértől fáj, próbáld meg másik ujjal, másik kézzel használni, vagy próbáld ki a billentyűparancsokat. Én meglepően gyorsan megszoktam a bal kezes egerezést, amikor erre volt szükség.

Hogyan kímélheted a karodat, ha fáj?

Bárhogyan is áll a munkahelyi pihentetés, csak azt végezd a munkán kívül is a karoddal, amit muszáj.

Ha a háztartást el kell látni, és te eddig mosogattál, de fáj egy bögre vagy pohár óvatos megfogása, vagy ha eddig porszívóztál, akkor cserélj valakivel. A mosásnál a ruháknak mindegy, hogyan fogod meg őket.

Ha a bevásárlás a feladatod, fájni fog a karod, ha sokat akarsz egyszerre emelni, ezért pakolj több kisebb zacskóba, ne a kezedbe fogd, hanem a karodra, válladra akaszd a nehéz zacskókat, vagy ha sokat kell gyalogolnod, húzós kocsit is használhatsz cipelés helyett, ha a húzással járó markolást bírja a kezed.

Ha a főzést látod el a családban, használj minél élesebb kést. Ne kézben vágj és pucolj, hanem vágódeszkán, hacsak lehet. Amit lehet, géppel apríts, szeletelj. Ha gyúrni, dagasztani kell, használj gépet vagy kérj meg egy családtagot.

Ha zongorázástól, dobolástól, fúvós hangszertől, gitározástól fáj a karod, vedd most lazábban a gyakorlást, tarts több szünetet, pihentesd többet a kezedet.

Ha még nem sportolsz rendszeresen, akkor kezdj el szépen fokozatosan valami olyan sportot, amihez nem kell a karod. A futás, kocogás, tempós séta a legegyszerűbb, de bármi mást is választhatsz, ami tetszik. Ez azért fontos, mert ha például utálsz futni, és abba kezdesz bele, akkor úgyis abba fogod hagyni. Ne kínozd magad! A lényeg: mozogj!

Mire figyel sportolásnál, ha már fáj a karod?

Ha már sportolsz, ezekre figyelj:

Először is: Ne hagyd abba a sportolást teljes egészében! Nagyon is szüksége van a vérkeringésednek arra, hogy sportolj, pont rosszat tennél vele, ha teljesen leállnál.

Mit hagyj ki?

Súlyzózásnál, erőedzésnél most ne a karodra erősíts, vagy ha csak az alkarod, könyököd fáj, akkor lehet, hogy vállra, felkarra még dolgozhatsz.

Ha teniszezel, teniszkönyök esetén hagyd ki a fonákütést, de például rámehetsz jobban a lábmunkára.

Ha golfozástól fáj, szünetelj egy kicsit azzal, de csinálj valami mást.

Ha úszol, és például a mellúszástól fáj, másik úszásnemben edzz most egy darabig.

Szóval egyszerűen próbáld csak azt a mozdulatot kihagyni, amitől fáj a karod.

És az általános szabály minden sporthoz, főleg, ha már kicsit sérültél:

Vedd nagyon komolyan a bemelegítést!

Csakis addig végezz egy mozdulatot (itt épp a karodról van szó, de egyébként más testrészeddel is), amíg a teljesen helyes tartásban tudod csinálni!

Mindig fokozatosan emeld az erősséget, súlyt, ismétlésszámot! Nem mindig igaz a “no pain, no gain”.

Vedd nagyon komolyan az edzés utáni nyújtást!

Ha fáj valami, azonnal hagyd abba!

Szerezz diagnózist, lehetőleg sportorvostól!

Ne várj tétlenül kezelés nélkül, amíg rosszabb lesz. Később, rosszabb állapotban nehezebben fogsz gyógyulni, többet kell kihagynod, és ez jobban visszavet a fejlődésben. És persze az egészségednek is annál jobb, minél hamarabb kezelsz bármilyen problémát.

Ha pedig egy kis pihentetéstől, a mindennapokban való részleges pihentetéstől nem múlik el a fájdalom, akkor komolyabb a gond, kezelésre van szükség.

Van a teniszkönyökre, golfkönyökre hatékony, gyors, egyszerű és hosszútávon is fenntartható kezelés!

Megvan a lehetőséged, hogy most rögtön, akár nyár végéig megtanuld, hogyan kezeld magad nagy eredményességgel, hatékonyan, természetes, mellékhatásmentes módszerrel, otthon, személyre szabott online tanácsadás segítségével. Ez nem csoportos tanfolyam előre felvett videókkal. Csak a te problémádra koncentrálunk a Fáj a karom programban, egyéni tanácsadással. Nem kell utaznod, nem kell várnod egy rendelőben, mert online történik a tanácsadás. Tényleges és végleges gyógyuláshoz tudlak segíteni, mert a te kezedbe adom a tudást, ami ehhez kell.

Jelentkezz egyszerűen ezen az oldalon egy első ingyenes tanácsadásra: https://fajakarom.hu/erdeklodo-jelentkezese-konzultaciora/

Itt nézheted meg a videót:

Vigyázz a karodra!

Judit