Itt a nyár. Vajon a meleg jó a teniszkönyökre, golfkönyökre? Vagy inkább a hideg?

Itt a nyár, megérkezett a meleg idő. A hírek szerint akár kivételes kánikula is lehet. Vajon milyen hatással van a meleg a karunk egészségére?

Sokszor felmerül a kérdés: a hideg, a jegelés vagy a meleg, a forró borogatás tesz-e jót teniszkönyök és golfkönyök esetén?

Nézzük először ezt az általános tanácsot: Jegelni kell!

Dr. Mirkin 1978-ban az ismert sportorvosi könyvében közölte azt a módszerét, amelyet az atléták sérüléseinek kezelésére fejlesztett ki: pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás. A jegelés évtizedeken át általánosan bevett volt fájdalomcsillapítóként.

Ám egy friss cikkében 22 újabb tanulmány összesítése alapján dr. Mirkin is úgy látja, hogy a jegelés lassíthatja a gyógyulást!

Egyszerűen leírva a folyamatot: egy sérülés gyógyulásához szükséges az immunrendszer reakciója, ami maga a gyulladás. Gyulladás és a fehérvérsejtek odaáramlása nélkül nincs gyógyulás ilyen esetekben.

Ha ezt jegeljük, akkor összehúzzuk a vérereket, és a vérkeringés lassításával ezt a gyógyító folyamatot is lassítjuk. A jegelés órákra lelassítja a vérkeringést az erek összehúzásával. A túl hosszú jegelés akár károsíthatja is a szöveteket, idegeket.

Atléták esetében megfigyelték, hogy a jegelés után azonnal gyengébb volt az érintett terület, hiába múlt el a fájdalom. Bemelegítésre volt szükségük ahhoz, hogy visszatérjen az erejük.

Tehát a modern ajánlás jegelés tekintetében, főleg sportóknak:

  1. Ha megsérültél, azonnal hagyd abba a sportolást, munkát.
  2. Ha muszáj jegelni egy duzzanatot, fájdalmas területet, akkor 5-10 percig jegeld, esetleg több alkalommal. A jegelések között hagyj legalább 20 perc szünetet. Legfeljebb 6 órán át jegeld a sérülést. Ez után már nincs haszna.
  3. Jegelés után melegíts be, ha használni akarod az izmaidat. Ne erőltesd meg a sérült területet. Akkor térj csak vissza a sporthoz, munkához, ha már nem fáj. Akkor viszont mindenképp térj vissza a mozgáshoz!

Nézzük meg következőnek a meleg hatását!

Lehet, hogy te is érezted már a kánikula hatását tavaly.

Biztos ismered a hőtágulás fogalmát. Legalább homályos emlékeid biztos vannak a fizikaórákról, amikor megtanultad, hogy az elektromos vezetékek és villamossínek kitágulnak nyáron a melegtől és összehúzódnak télen, ezért tervezik őket olyan hosszúra, hogy télen pont összeérjenek, de nyáron jobban lelógnak a vezetékek, felpúposodhatnak a sínek.

Ugyanez a hőtágulás érvényes az izmainkra is. A meleg izomlazító hatású. Tehát nyáron, a melegben valószínűleg kicsit enyhébb lesz a rövidülésük, ami a teniszkönyököt és golfkönyököt okozza. Ezért jó nekünk. Én a teniszkönyökkezelésben is meleggel való kezelést pártolom.

A meleg hatása nyáron tehát:

  1. Egyrészt lehet, hogy csökkentheted a magnéziumadagodat, ha hidegben sokat kellett szedned izomgörcs ellen, mert a meleg maga is izomlazító.
  2. Másrészt viszont nehezedre eshet a sport, az intenzív mozgás, ami pedig szükséges a vérkeringésed serkentéséhez, a kötőszöveteid gyógyításához, ha már sérült a karod.

Tippem: kicsit hűvösebb napszakban, reggel és este jobban esik majd a mozgás, mint a kánikulában.

Vagy másik opciónak ott a légkondi. Csak ne állj közvetlenül alá, mert akkor ott a hideghatás…

  1. Harmadik szempont: a jó vérkeringéshez szükségünk van elegendő vízre.

Nagy melegben és sportoláskor, izzadáskor kiemelten fontos, hogy eleget igyunk és tényleg vizet vigyünk be. Tudod, a gyümölcslé, sör, kávé, tej, tea nem annyi víz, amennyit iszol. Csalóka, sokkal kevesebb, mert a cukor, a koffein, az alkohol stb. vizet von el a testedtől!

Vigyázz magadra nyáron is!

Ha tudod, hogy teniszkönyök, golfkönyök okozza a panaszaidat, akkor pedig megvan a lehetőséged, hogy akár most nyáron megtanuld, hogyan kezeld magad gyors eredményességgel, hatékonyan, természetes módszerrel, otthon, személyre szabott online tanácsadás segítségével. Ez azt jelenti, hogy ez nem csoportos tanfolyam, csak a te problémádra koncentrálunk a programomban, egyéni tanácsadással. Nem kell utaznod, nem kell várnod egy rendelőben, tényleges és végleges gyógyuláshoz tudlak segíteni, a te kezedbe adom a tudást, ami ehhez kell.

Csak írj nekem messengeren a Fájakarom Babcsányi Judit névre és azonnal egyeztethetünk egy ismerkedő, tájékoztató konzultációt.

Ha érdekel a karod egészsége, lépj be a Fáj a karom FB-csoportba, ahol kérdezhetsz is.

Itt nézheted meg a videót:

Vigyázz a karodra!

Judit