A fehérjeforrások

Az egészséges, fehérjedús étrend alapvető fontosságú az erős izmokhoz, különösen 40 felett. És tudod, az izomerő, marokerő biomarker, megmutatja a biológiai korodat. Fogyásnál különösen figyelni kell arra, hogy ne izomból fogyj.

Általánosságban elmondható, hogy 1g/testsúlykilogramm fehérje biztosan kell egy felnőttnek naponta. De ennek pontos meghatározásához beszélj szakemberrel.

Nem mindegy, hogy milyen forrásból szerzed be a szükséges fehérjét.

Ne dőlj be a boltokban kapható fehérjekészítmények reklámjának. A porok, fehérjeszeletek, ultrafeldolgozott készítmények inkább károsnak számítanak, mint egészségesnek.

Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a hal, a tojás és a tejtermékek kiváló fehérjeforrások, amelyek tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyre a testünknek szüksége van. Fontos azonban, hogy figyelj az adagokra, mert ebből sem ehetünk korlátlanul. Ha nem kell híznod, nem kezdtél intenzív izomépítésbe és nem ketózol, akkor válaszd a soványabb verziókat, hogy elkerüld a túlzott zsír- és kalóriabevitelt.

A növényi alapú fehérjeforrások is lehetnek kiváló választások, különösen azoknak, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek.A bab, a lencse, a csicseriborsó, a tofu, a szójatej és a magvak, mint a mandula, a mogyoró, a dió és a tökmag, nagyszerű fehérjeforrások, amelyek szintén segítenek az izomépítésben és fenntartásban. Ha ketózol, akkor persze ne a hüvelyeseket válaszd, mert kiesel a ketózisból.

A hal és a tenger gyümölcsei ráadásul jó omega-3-források is, amelyek segítenek az izomgyulladás és az izomfájdalom csökkentésében, ami fontos szerepet játszik az izomregenerációban és a növekedésben. Az egészséges zsírok forrásai, az avokádó, a dió és az olívaolaj, segítenek az izmok egészségének és erősségének fenntartásában is.

Fontos, hogy változatosan étkezzünk, figyeljünk az egészséges fehérjedús táplálkozásra, hogy biztosítsuk a testünknek a szükséges tápanyagokat és energiát az izomépítéshez és az izomzat fenntartáshoz.

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója