A biomarkerek és a marokerő

A biológiai kor azt jelenti, hogy függetlenül az élet korodtól milyen állapotban van a szervezeted, és ezt a biológiai kort persze sok minden befolyásolhatja a környezetünkben, amiről nem tehetünk, de amit megtehetünk, azt ugye te is meg szeretnéd tenni azért, hogy minél jobb állapotban legyen az egész szervezeted, minél tovább élhess egészségben?

Tehát hogyha az a célod, hogy láthasd felnőni a gyerekeidet, folytathasd a kedvenc sportod, a kedvenc hobbid, megvalósíthasd minden tervedet, akkor figyelned kell a biológiai korodra, az állapotodra, szervezetedre, és ennek egyik indikátora a marokerő.

Több biomarkert felsorolnak a tudósok, a svéd Karolinska Intézet szerint ilyenek a testtömegindex, a táplálkozási szokások, az alvási szokások, alvásminőség, a káros szenvedélyek. Ezt persze tudjuk, csak a Karolinska Intézet meg is tudja mérni a DNS-ünk telomerjeinek hosszát. A telomerek olyan nyúlványok a DNS-ben, amelyek védelmezik a genetikai információkat és meggátolják a kromoszómák rövidülését a sejtosztódások során. A kromoszómák rövidülése azonban elkerülhetetlen a sejtosztódások során, és idővel a telomerek rövidülése eléri azt a pontot, amikor a sejt már nem képes osztódni, és így a sejt öregedni kezd. A telomerhossz mutatja az öregedés folyamatát és az egészség állapotát is, és azért is fontos, mert segíthet a betegségek korai felismerésében.

Tehát a szervezeted teljes egészségét meg lehet mérni tudományosan ezek által. És bizony az egészségtelen szokások, a környezeti hatások, akár a traumák rövidítik a telomerjeinket. Dr. Máté Gábor szerint más káros hatások mellett a stressz és a lelki traumák is erősen rövidítik telomerjeinket.

Mi magunk nem tudjuk megmérni a telomereket, és a marokerő az egyik biomarker, egyik indikátora a szervezeted egészségének. A The Lancet egyik cikke és a University of Michigan egyik tanulmánya szerint: “a marokerő a vizsgálatok szerint erősebben korrelál az öregedés különböző mutatóival, mint az életkor maga”. Ugyanis a marokerő mutatja a teljes izomzatunk állapotát. És ha gyenge vagy, akkor bizony rövidebb életre számíthatsz. Tehát az izomépítés nagyon fontos az egészség megőrzéséhez. És a marokerő ennek az állapotát mutathatja.

Természetes, hogy ha valamelyik izmunkat nem használjuk annyira, akkor az elsorvad. A szervezetünk nagyon okos beosztással nem fog energiát pazarolni arra, amit nem használunk. Tehát ha ülő életmódot folytatsz, és nem nagyon erősíted az izmaidat, vagy pedig sportolsz, viszont mondjuk egy sérülés miatt a karodat kíméled, akkor bizony gondok lehetnek a marokerőddel, és mivel a marokerő indikátora a biológiai életkorodnak, jobb ha figyelsz erre.

A jó hír az, hogy az egészséges életmód és a stressz csökkentése pozitívan befolyásolhatja a telomerhosszat. Az egészséges táplálkozás, az aktív életmód, a megfelelő alvás és a stressz csökkentése mind segíthet a telomerhossz fenntartásában és a sejtek regenerálódásában.

Az egészséges életmód és a stressz csökkentése nem mindig könnyű, és számos külső tényező is befolyásolhatja az egészségünket. Az egészségünkre való odafigyelés viszont mindig megtérül, érdemes érte tenni.

Ezért:

1. Ha kell, keress olyan technikát a stresszcsökkentésre, ami neked beválik. Meditáció, jóga, relaxáció, mindfulness, végtelen a sor.

2. Figyelj az alvásminőségedre és persze annak időtartamára. Ha rendszeresen 7 óránál kevesebbet alszol, az bizonyítottan káros.

3. Törekedj a magánéletedben a lelki egészségre. Nem csak a munkahelyi stressz káros. Szükséged van minőségi emberi kapcsolatokra, támogató környezetre.

4. Ne hagyd annyiban, hogy nem tudsz erősen megszorítani valamit, mert akkor fáj a karod, nyilall, vagy akár hogy ha zsibbad a kezed, cselekedj minél előbb, mert ez nem mindegy!

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója