A marokerő és az öregedés: Mit tudsz tenni az egészséges, hosszú életért?

Az izmok és az erő fenntartása nem csak a huszonévesek kiváltsága, sőt a 40 feletti korosztályok számára még fontosabb, mivel az izmok ereje  és ezzel a marokerő fontos mutatója az egészségnek.

Az izomzat erőssége és a marokerő között közvetlen összefüggés van. Az izmok ereje csökken az életkorral. A kutatások azt mutatják, hogy az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek izomvesztéstől (szarkopénia), amely gyengeséget, mozgási nehézséget és sérüléseket okozhat.

Az izomvesztés elkerülése érdekében az életmód nagyon fontos. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás kulcsfontosságúak az izomzat erősítéséhez, és ezzel a marokerő fenntartásához. Gyakran nehéz a rendszeres és változatos testmozgás végzése, különösen, ha korábban nem voltál rendszeres sportoló. Ennek ellenére a testmozgás mindig előnyös, és mindig van lehetőség a fizikai aktivitás növelésére. 

Az idővel egyre tempósabb séta, bármilyen edzőtermi vagy otthoni torna, a tánc, az úszás, a kerékpározás, a falmászás, a kirándulás és a jóga mind olyan tevékenységek, amelyek segíthetnek az izmok megerősítésében és a marokerő fenntartásában. Kísérletezz, hogy melyik mozgásforma az, amit szívesen végzel és van rá időd, lehetőséged!

Emellett javasolt az erősítő edzés is, ami lehet a súlyzós edzés, a guggolás, a kitörés és a felhúzás, TRX stb. Az erősítő edzések növelik az izmok erejét és tömegét, és javítják a testtartást és a koordinációt. Ha még soha nem erősítettél, javasolt egy szakember segítségével beállítani a helyes tartást a gyakorlatok közben, nehogy többet ártson, mint amennyit használ a gyakorlat.

Az egészséges étrend is kulcsfontosságú az izmok megerősítéséhez, a marokerő  fenntartásához. Ez magában foglalja az egészséges fehérjék fogyasztását. 40 felett még nagyobb szükséged van a fehérjékre az izmok fenntartása érdekében, és fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz minden nap. A szervezetünk kevésbé hatékonyan használja fel a fehérjét az idősebb korban, így fontos, hogy az étrended nagyobb mennyiségű fehérjét tartalmazzon 40-50 éves kor felett.

Az egészséges étrend része a megfelelő hidratáltság is. A dehidratáció negatívan befolyásolja az izmokat és a marokerőt is. És ahhoz is kell a víz, hogy megőrizd az izmaid és az ízületeid rugalmasságát.

Fontos megjegyezni, hogy az izomvesztés és a marokerő csökkenése természetes folyamat az idő előrehaladtával, de az egészséges életmód és az aktív életmód segíthet ezt a folyamatot lassítani vagy akár megállítani, visszafordítani.  

Mikor van gond a marokerőddel? Ha gyenge a kezed, karod, ha nem tudsz erősen megfogni valamit, ha nyilall a karod a csap kinyitásától vagy egy kupak lecsavarásától, ha zsibbadás miatt kiesnek a tárgyak a kezedből. Ne hagyd annyiban! Fontos a karod ereje!

Az izmok megerősítése kulcsfontosságú az egészséges, hosszú élet szempontjából. Az egészséges étrend, az elegendő mennyiségű hidratáltság és az aktív életmód mind segíthetnek abban, hogy megőrizd az izmaid és az ízületeid rugalmasságát, javíts az általános egészségi állapotodon és még sokáig élvezhesd az életet.

Erről beszélek ebben a videóban:

Babcsányi Judit

Babcsányi Judit
a Fáj a karom – Kezeld otthon! módszer megalkotója