Te már szedsz magnéziumot?

Ha már tudod, hogy mi a teniszkönyök és golfkönyök oka, akkor tudod, hogy vigyáznunk kell az izmainkra, nehogy megrövidüljenek.

A magnéziumhiány egyértelműen izomgörcsösséget okoz. Lehet, hogy éreztél már ilyet a talpadban, vádlidban, mert ott a leggyakoribb. De ha ott görcsölsz, akkor az egész testedben magnéziumhiányod lehet, és célszerű a karod miatt kezelned ezt.

Javaslom, hogy nézesd meg laborban, nincs-e magnéziumhiányod, és akkor egyben már a többi nyomelemet (Na, Ca, K, Fe) is nézesd meg, mert azok hiánya is gondokat okozhat, többek között görcsöket és rossz vérkeringést.

Ha van valamilyen hiányod, keresd fel orvosodat!

Ha nincs a laboreredmény szerint konkrét kimutatható hiányod, viszont teniszkönyököd vagy golfkönyököd van, a gyógyulás érdekében én akkor is szednék a helyedben egy kevés magnéziumot.

Viszont melyiket érdemes szedni?

Annyiféle van a piacon, annyi mindent hallani a mennyiségekről…

Az ismerősök az egyiket ajánlja, a patikus a másikat. Az egyik olcsóbb, a másikban milligramm több van.

De vajon mi számít? A magnéziumvegyület mennyisége? Az azon belüli magnézium mennyisége? Vagy a vegyület felszívódása?

Nos, jó hírem van, itt a válasz: a vegyület számít, mert az határozza meg, milyen arányban szívódik fel belőle a magnézium. Több forrás alapján is állítható, hogy a szerves magnézium sokkal jobban hasznosul, mint a szervetlen.

A második szempont persze az, hogy ebből mennyi van a készítményben.

Egy tanulmány összehasonlított 3 magnéziumvegyületet, az aminosav-kelátot, a citrátot és az oxidot. Napi 300 mg elemi magnéziumhoz jutottak a vizsgálatban résztvevők ezek valamelyikéből egy kettős vak randomizált vizsgálatban (https://youtu.be/4pqYSOS_J6c, https://fajakarom.hu/uncategorized/melyik-nyomelemek-fontosak-teniszkonyok-golfkonyok-eseten/). 60 napig szedték az alanyok ezeket a magnéziumkészítményeket. Megvizsgálták őket a legelején, majd 24 órával a magnéziumszedés megkezdése után és a 60 napos szedés végén. Az eredmények szerint a citrát és aminosav-kelát nagyobb arányban szívódott fel, mint az oxid.

  • A citrát eredményezte a legmagasabb vérben mérhető Mg-szintet 24 óra és 60 nap múlva is.
  • Az aminosav kelátok (ilyen a biszglicinát) is elég jól felszívódnak.
  • Az oxiddal való Mg-pótlás a placebóhoz képest semmi eltérést nem mutatott.

Egy harmadik fontos tényező a biohasznosuláshoz a vízoldhatóság. Általában a szerves Mg-vegyületek vízoldhatósága jobb, mint a szervetleneké.

Az oldhatósághoz kapcsolódik még az a tény, hogy a víz erősen kötődik a magnéziumionokhoz. Ezt a vastagbélben akkor tudja megtenni a víz, ha fel nem szívódott magnéziumionokkal találkozik ott. Ez felelős a rossz minőségű magnézium-pótlás gyakori mellékhatásáért, a hasmenésért. De ha jól felszívódó készítményt választasz, citrátot vagy aminosav kelátot, biszglicinátot, akkor nem kell ettől félned.

Akivel együtt dolgozom a Fáj a karom – Kezeld otthon! programban, azzal azt is mindig megbeszélem, hogy milyen táplálékkiegészítőket szed, mire lenne szüksége, és mit tehet a táplálkozásával a gyógyulásáért. Vagy ha szükségesnek látom, ajánlok kifejezetten ezzel foglalkozó kollégát.

Ha belekezdenél a holisztikus szemléletű teljes gyógyulásba, akkor jelentkezz az első ingyenes ismerkedő konzultációra a https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/ oldalon.

forrás:

Ann F Walker et al.: Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double‐blind study Volume 16, numéro 3, September 2003 https://www.jle.com/fr/revues/mrh/e-docs/mg_citrate_found_more_bioavailable_than_other_mg_preparations_in_a_randomised_doubleblind_study__260858/article.phtml

Vigyázz a karodra!

Judit