A műtét a leggyorsabb megoldás?

Ha elég súlyos teniszkönyököd, golfkönyököd vagy alagútszindrómád van, valószínűleg ajánlották már neked a műtétet mint gyors megoldást.

Tisztázzuk azonnal: nem vagyok orvosellenes, műtétellenes. Nyilván néha szükség van a teniszkönyök, golfkönyök és alagútszindrómák esetén is műtétre. Szuper, hogy létezik ez a lehetőség. Csak azt gondolom, hogy sehol ne vágassuk fel a testünket, ha nem muszáj.

Orvosszakmai ajánlás szerint is csak akkor ajánlott a műtét, ha minden más, az ún. konzervatív terápia (non-operative management) eredménytelen volt, és teniszkönyök esetén legalább 6 hónapig kapott ilyen kezelést a beteg szakemberek bevonásával.

Figyeld meg, nem azt írja az ajánlás sem, hogy ha magától nem múlt el vagy saját kútfőből kitalált kezeléssel nem múlt el 6 hónapig, akkor jöjjön a műtét. Szakemberrel, helyes kezeléssel kellene a teniszkönyöknek elmúlnia az orvosi ajánlások szerint 6 hónap alatt!

Tehát amíg nem próbáltad ki a manuálterápiát, masszázst, gyógytornát, vagy pedig az ezekből összeállított otthoni kezelést, a 3 hónapos Fáj a karom programot, addig nem kellene a műtéthez folyamodnod. Mert azért vannak kockázatai. És esetleg nem is olyan gyors megoldás!

És még egy érv, nem győzöm hangsúlyozni: az okot kell megszüntetni. A műtét viszont csak azt az egy fájó pontodat kezeli, ahogy gyulladás, duzzanat, fájdalom vagy nyomás, letapadás alakult ki. Ennek oka viszont nem ebben a pontban keresendő. Ha még nem ismered a teniszkönyök, golfkönyök és alagútszindrómák okát, akkor nézd meg az erről szóló videókat, anyagokat:

teniszkönyök esetén: https://fajakarom.hu/teniszkonyok/mi-a-teniszkonyok-oka/

golfkönyök esetén: https://fajakarom.hu/golfkonyok/mi-a-golfkonyok-oka/

Nézzük mi történik a műtét után! Ha ugyanúgy, ugyanolyan állapotban folytatod a műtét és egy kis rehabilitáció után vagy a rehabilitációt elmismásolva az életedet, ugyanúgy túlterheled a karodat, ahogyan előtte, akkor ugyebár az ok nem szűnt meg, és visszatérhet, kiújulhat a probléma!

Nézzük meg azért, mivel járnak a műtétek.

A teniszkönyök / golfkönyök műtét

Általában helyi érzéstelenítésben végezhető. Időtartama 10-15 perc.

A könyök külső / belső oldalán, az izmok eredési pontjánál helyi érzéstelenítéssel 2-5 cm-es metszést ejtenek, megkeresik az alkari inak tapadási zónáját, az izomeredést részben behasítják és eltolják lefelé. Vagy altatásban végezhető az, amikor leválasztják az ínt a csontbütyökről és meghosszabbítják plasztikával, az után gipszet kell viselni. Olyan is létezik, amivel az idegágakat vágják át, ezzel a fájdalmat kapcsolják ki. Amennyiben csontkinövés is található, azt is eltávolítják.

Rugalmas pólyát helyeznek fel a könyökre-alkarra. A műtét után lehet fájdalomcsillapítót szedni és jegelni a sebet. Ambulánsan végezhetők általában ezek a műtétek, aznap haza lehet menni.

Mellékhatásai és további követelményei:

 • szükség lehet drain-csőre a váladék távozásához.
 • egy pár napig fel kell polcolni a kart, kímélni kell.
 • kontrollra be kell járni,
 • otthon is fertőtleníteni kell,
 • víz nem érheti.
 • megerőltetés, edzés még 6 hétig nem javasolt,
 • gyógytornásszal betanult és otthon is végzett rehabilitáció szükséges.
 • varratszedés két hét múlva.

A kéztőalagútműtét

A tenyérgyöknél található kéztőalagutat fedő szalagot metszik át, mivel ott volt nyomás alatt az ideg. Ha látható gyulladásos szövetszaporulat, akkor azt is eltávolítják.

15-20 perces rutinműtét, egynapos sebészeten végezhető, helyi érzéstelenítésben, néha altatásban végzik. Vagy egy-két kisebb bemetszést ejtenek a csuklónál és a tenyéren és ezeken keresztül vágják át a szalagot, vagy teljes feltárással végzik.

Mellékhatásai és további követelményei:

 • Drain-csövet rakhatnak be, hogy kivezesse a váladékot.
 • A steril kötést cserélni kell, fertőtleníteni kell a sebet, néhány napig sínt kell hordani. J
 • egelni szokták, fájdalomcsillapítót szoktak szedni utána.
 • A 8-14. napon szedik ki a varratokat,
 • addig víz nem érheti a sebet.
 • Rehabilitáció, gyógytorna szükséges a 2. naptól, különben nem tér vissza a kéz szorítóereje, aktivitása!
 • Megfelelő rehabilitációval 4-8 hét alatt tér vissza a normális szorítóerő.
 • 6 hétig nem szabad erőltetni a kezet.
 • Az átlagos teljes gyógyulási idő körülbelül 2 hónap.
 • A gyógyulási idő alatt a gyógytorna végzése, az ízület fokozatos terhelése javasolt.

Ebből azért máris látszik, hogy nem olyan nagyon gyors megoldás ezt a rehabilitációval együtt!

Plusz mindkét beavatkozásnak lehetnek szövődményei – mint minden műtétnek egyébként:

 • a sebgyógyulás zavara
 • felszínes gyulladás
 • mélyebb gennyesedés, ami miatt akár újabb műtétre lehet szükség
 • vérömleny
 • heg sarjadása, keloidos gyógyulás
 • hegérzékenység állhat fenn hetekig, hónapokig
 • kéztőalagút-műtétnél előfordulhat, hogy nem sikerül teljesen átmetszeni a szalagot vagy megsérül az ideg
 • a hegszövet mindig rugalmatlanabb, mint az eredeti szövet volt. Így a későbbiekben pont ez a heg okozhat letapadásokat, rövidüléseket a tenyéren.

És vajon milyen a hatékonysága a műtéteknek?

A zsibbadás és fájdalom egyéni tempóban tűnik el a műtétek után, vagy pedig soha – ilyen is van. Gyenge maradhat a kéz, és változatlanul fennmaradhatnak a tünetek. Régóta tartó alagútszindróma műtétje után az ujjakon még bizonyos fokú érzészavar fennmaradhat.

Egy áttekintő orvosi kutatás azt írja az alagútszindróma műtétjéről: “a hosszú távú kimenetel vizsgálata ritkán haladta meg a 2 éves utánkövetést, és lehetséges, hogy ez nem megfelelő egy krónikus és esetlegesen visszatérő betegség esetén, amilyen a kéztőalagút-szindróma”.

Majd következik a kevés létező adat, csak a lényeget idézem ebből az áttekintő kutatásból: több tanulmány megerősítette műszeres vizsgálattal, hogy bár az ideg vezetési ideje az ingerlési pont és az izom között (disztális latencia érték) javul, mégsem lesz normális a műtét után. Egy-egy tanulmány szerint műtét után 36-66 hónappal akár 50 %-ban volt abnormális ez az érték. Egy harmadik tanulmány szerint műtét után 36 hónappal a betegek 100 %-ánál abnormálisan hosszú maradt ez a vezetési idő az idegben, bár 78 %-uk tapasztalt magán legalább 75 %-os javulást és elégedett volt a műtéttel.”

Tehát ez a hosszú távú hatás mégiscsak messze van a 100 %-ról. Meglehet, hogy akár 25 %-ban visszaestek az alagútszindrómával műtött betegek 2 év elteltével, hiszen elégedetlenek voltak az eredménnyel.

A teniszkönyökműtétről láttam ezt a véleményt egy fórumon: “Nekem műtötték, általánosságban jó lett, de pl. erőltetésre hamar fárad.”

Az egyik orvosi tanulmány szerint a legmodernebb technikával 96 %-ban jár a teniszkönyökműtét jó vagy kiváló eredménnyel. De egy másik 10-14 éves utánkövetés szerint 92 műtött könyök közül 84 %-ban volt ez így, és 6-7 műtét eredménye rossz volt. Ezek elég jó sikerarányok, 93%-ban vissza is térhettek a betegek a sportoláshoz

Viszont a teniszkönyökműtét után átlagosan 2,4 hónappal térhettek vissza a betegek a munkahelyükre! Ez majdnem annyi idő, mint a Fáj a karom – Kezeld otthon! program.

És befeküdtél, kockázatot vállaltál, felvágattad a tested. Plusz mivel rehabilitáció szükséges utánuk, majdnem 3 hónappal kell számolnod, mire visszatérhetsz a teljesen normális életedhez és a sporthoz.

Akkor miért ne próbálnád ki műtét és annak kockázatai nélkül a rehabilitációhoz hasonló, csak sokkal több tudást és önállóságot biztosító, sokkal rugalmasabb programot, a Fáj a karom – Kezeld otthon! programot?

Mivel eredetileg fordító vagyok, aki átélte a teniszkönyököt, golfkönyököt és az alagútszindrómákat, majd meggyógyítottam magam és megtanultam a gyógymasszázst, a manuálterápiát és most tanulom a that masszázst és más mozgásterápiákat, ezért biztosan tudom, hogy mi működik.

Ezzel a programmal a kezedbe adom a teljes tudásomat, a gyógymasszázs, thai masszázs, manuálterápia, nyújtás és erősítés személyre szabott kombinációját, amivel el tudod érni a teljes gyógyulást mellékhatásmentesen, hatékonyan, gyorsan kezelve magad, bárhol bármikor, és örökre fenn is tudod azt tartani.

És ha minél előbb szeretnél gyógyulni, itt olvashatsz tovább: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Források: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18055917/

Jonathan H Dunn et al.: Ten- to 14-year follow-up of the Nirschl surgical technique for lateral epicondylitis

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33607981/

Soonchul Lee et al.: Long-term outcomes of the modified Nirschl technique for lateral Epicondylitis: a retrospective study

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418353/

Dexter Louie et al.: Long-term outcomes of carpal tunnel release: a critical review of the literature

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4888299/