A hideg vagy a meleg borogatás a jó?

Mi a jobb: a jegelés vagy a meleg?

Mostantól rendszeresen fogok angol cikkeket lefordítani vagy magyarul összefoglalni.

Ennek első darabja egy szakértői válasz a Mayo Klinika honlapjáról. Egyszerű és konkrét, hasznos választ ad.

Ebben a cikkben az angol tendonitist lefordítottam ugyan íngyulladásnak, mert le akartam fordítani magyarra, de nem igazán megfelelő szó ez erre, mert nem biztos, hogy ha fáj, akkor gyulladásban is van! Erről fogok még írni.

Mi a jobb az íngyulladás miatti fájdalomra – a jegelés vagy a meleg?

Válaszol: Edward R. Laskowski, M.D.

A sérülés után közvetlenül a jég a jobb választás, különösen az első kb. három napban. A jegelés csillapítja a fájdalmat és összehúzza az ereket, ami segít a duzzanat csökkentésében is. Az érintett területet 15-20 percig jegeld 4-6 óránként – és mindenképp rakj egy törölközőt vagy konyharuhát a jégpakolás és a bőröd közé.

Az első három nap után a meleg előnyösebb lehet a krónikus íngyulladás miatti fájdalomra. A meleg fokozza a vérellátást a sérült területen, ami segítheti a gyógyulást. A meleg ellazítja az izmokat, ez csökkenti a fájdalmat.

Az izmokat a csontokkal összekötő inak rostos szövetből álló szalagok. Az inak segítik az izmokat abban, hogy az ízületek mozgását elindítsák és irányítsák. Az íngyulladás általában akkor fordul elő, ha állandóan ismételt mozdulatok, stressz vagy ismételt sérülések irritálják hosszabb ideig az inat. Ennek fájdalom és duzzanat az eredménye egy bizonyos ízület körüli inakban, például a boka, a könyök vagy a váll körül. Az inak rugalmassága csökken az életkorral, így az íngyulladás gyakoribb az életkor előrehaladtával.

forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tendinitis/expert-answers/tendinitis/faq-20057872

Babcsányi Judit
Babcsányi JuditFáj a karom - alapítója
A „Kezeld magad otthon technika” megálmodója.

Ui: Ha gondolod, iratkozz fel itt egy első ingyenes ismerkedő beszélgetésre velem!