Tényleg nem engedhetsz meg magadnak egy komolyabb programot, ami meggyógyít?

Nézzük az elejéről a folyamatot: elkezdett fájni a könyököd. Egy-egy mozdulatnál nyilallt, majd egyre többször.

Kipróbáltad a pihentetést. Kihagytál pár edzést. Ekkor jobb lett, de terhelésre megint megfájdult.

Ekkor rájöttél, hogy valamit tenni kell, ha nem akarsz örökre elbúcsúzni a sportodtól és örökre fájdalommal élni. Szóval elmentél orvoshoz. Ha szerencséd volt, bejutottál az államiba. De lehet, hogy már ez is magánrendelőben történt.

A pozitív ebben az, hogy megkaptad a diagnózist: teniszkönyök. Legalább neve van a dolognak.

De hogyan kellene kezelni? Az orvos valószínűleg említette a műtét lehetőségét – de remélem, csak végső lehetőségként.

Talán hallottál tőle a szteroidinjekcióról is – de remélem, azt is csak utolsó előtti lehetőségként ismered.

Gondolom, kipróbáltad a fájdalomcsillapító, izomlazító gyógyszereket és krémeket, tapaszokat.

Sok ezer forintot elköltöttél a patikában vagy bioboltban. Szedted, kented, tapasztottad, időt szántál rá, lefoglalták a figyelmedet ezek a dolgok. Főleg, ha bújtad a netet is, hogy melyiket vegyed.

A tabletták akár a gyomrodat is kikezdhették vagy más mellékhatásokat okozhattak.

De még mindig maradt a fájdalom, amikor épp nem dolgozott benned valami hatóanyag.

Akkor a következő logikus lépés a fizikoterápia, mert az igazi kezelés, gondoltad.

Ha kaptál beutalót fizikóra, akkor csak az időddel és a közlekedés, esetleg parkolás díjával fizettél a tüneti kezelésért, illetve a felesleges körökért. Rosszabb esetben magánban mentél el lágylézer- vagy lökéshullámterápiára vagy másra.

A hatás akár semmi vagy minimális, de biztosan időleges. Már megint fáj. Nem bírod a terhelést, fáj kinyitni a csapot.

Összeszámoltad, hogy ez hány tízezresedbe került eddig?

Járhattál akár más szakembernél is, de azt már biztosan magánban: masszázs, edzés, bármi, ami a kezelés reményét jelentette. Lehet, hogy 1-1 alkalommal segített is egy szakember, de a teljes gyógyulást biztosan nem érted el, ha ezt olvasod. Ez természetes, ha nem egy jól felépített speciális komplex programban vettél részt.

De több tízezrest biztosan ott hagytál néhány alkalom alatt.

Talán ajánlották neked a gyógyászati segédeszközöket, szorító pántokat, támasztó vagy rögzítő bandázsokat.

Persze vettél azt is, hátha használ, akár többfélét, ha az egyik nem kényelmes.

Megint röpködtek az ezrek-tízezrek.

Ezek jó esetben segítenek valamennyit. De ha nem hordod, fájdalommal jár a mozgás. Ha meg egész nap hordod, elszoríthatja a vérkeringést, ha szoros. Ha nem szoros, akkor meg semmit nem ér, lecsúszik, lötyög.

És ha fájt a házimunkát vagy a ház körüli szereléseket elvégezni, meg tudtál kérni valakit szívességből? Vagy akár elkezdtél segítséget fizetni valamilyen munkára a karod miatt? Lehet, hogy új, praktikusabb, könnyebb háztartási gépeket, barkácseszközöket vagy élesebb kést vettél, hogy kíméld magad. Vagy elkezdted rendelni a bevásárlást vagy az ebédet, hogy ne kelljen annyit cipelned vagy dolgoznod a karoddal. Ha a kertedet nem bírtad már rendben tartani, esetleg kertészt fizettél.

Ezeket az összegeket is a karfájdalmad miatt kellett elköltened. De persze ez csak egy kis segítség, mert a pihentetés általában nem oldja meg a teniszkönyököt. A következő terhelésre újra visszaesel.

Valószínű, hogy a számítógépes ergonómiáról is hallottál, ezért vettél másik egeret, vagy akár másik billentyűzetet, de legalább egy csuklópárnát. Persze szerencsére ezek nem vesznek kárba, mert tényleg hasznosak, fontos az ergonómia, csak ezek sem elegendők a teniszkönyök gyógyulásához, ha már fáj.

Egy egyszerűbb ergonomikus egér 3 300 Ft. De akár 74 000 Ft is lehet egy darab, ha nagyon extrát veszel. Egy ergonomikus billentyűzet ára kb. 15 000 Ft-tól kezdődik. Ezeket is számold össze!

Lehet, hogy erősítést ajánlottak és találtál egy csomó praktikus erősítő és edző eszközt otthonra, ezért vettél labdát, rudat, súlyzót, bármit, ami segíthet. De sajnos magukban ezek a gyakorlatok sem gyógyítottak meg, rosszabb esetben még túl is erőltetted velük a karodat.

Sokan mindenre is ajánlják a TENS-kezeléseket és a mágneskezelést, mágneses ágyat. Lehet, hogy ilyen készüléket vagy ágyat is kipróbáltál vagy akár vettél is otthonra. Viszont sajnos tudományosan bizonyított, hogy a mágneskezelés semmilyen hatással nincsen a teniszkönyökre, legfeljebb placebohatással (a placebohatásról itt olvashatsz: https://www.facebook.com/groups/790934401818374/posts/1309400303305112/).

A TENS valóban hatásos fájdalomcsillapító, de ez sem fog sajnos önmagában kigyógyítani ebből.

Persze nem tehetsz róla, hogy mindezeket kipróbáltad eddig. Ajánlották, szakemberek akár. Természetes, hogy azzal próbálkozol, amivel csak tudsz. De most már hallottál a komplex terápiáról és tudod, hogy a fentiek nem működnek, vagy magukban nem elegendők.

Eközben mindig ott tudtál lenni a munkahelyeden mentálisan és személyesen? Talán csak elkalandoztak a gondolataid, hogy mit is csinálj a fájdalommal, így kevésbé voltál hatékony. Ha meg már több kezelésen jártál, akkor nyilván szabadságot is kellett kivenned vagy táppénzre kellett menned.

Mennyi munkával maradtál el így? Ezt a stresszt se felejtsd ki a hatások közül.

Mennyi a különbség a fizetésed és a táppénz között? Vagy ha vállalkozó vagy, mennyi munkát nem tudtál emiatt bevállalni? Ez is beleszámít az eddigi kezelés költségébe.

Ha még nem számoltad, mennyi pénzt áldoztál eddig mindezekre a problémád miatt, akkor itt az idő, hogy ezt megtedd. Ehhez összeállítottam neked egy táblázatot, amivel mindezt össze tudod számolni.

És mindezt a pénzt elköltötted úgy, hogy még meg se gyógyultál!

Ha nem kezdesz bele egy igazi komplex kezelésbe egy erre specializálódott szakembernél, akkor ez így meg tovább, magától nem lesz jobb, sőt! Itt olvashatsz arról, hogy milyen szövődményei lehetnek, ha elhanyagolod a problémát: https://www.facebook.com/groups/790934401818374/posts/1320918798819929/

Töltsd ki a letölthető excelt, gondolkozz el a jövődön és keress gyorsan valami igazán működő megoldást.

Itt tudod letölteni a táblázatot.

Ilyen a Fáj a karom – Kezeld otthon! program is, ami azzal is időt spórol neked, hogy online tanácsadással folyik, tehát nincs utazási idő, parkolási díj, várakozás az előtérben. Amennyire csak lehet, alkalmazkodom a te időbeosztásodhoz, munka előtt vagy után vagy az ebédszünetben is tudunk videotelefonálni.

Egyénre szabott gyakorlatsorodat rendszeresen hozzáigazítjuk az állapotodhoz, a haladásodhoz.

Ez a 3 hónapos program átadja neked mindazt a tudást, amivel teljesen megértheted a tüneteidet és az okukat. Megtanulhatod vele a teljes gyógyuláshoz vezető kezelést, és ezt az állapotot örökre fenn is tudod tartani, mert egy fenntartó kezelési tervet is kapsz.

Szóval a saját kezedbe veheted a sorsodat.

Ha ez kell neked és belevágnál, írj nekem a messengeren Fájakarom Babcsányi Judit néven.

A programról itt tudhatsz meg többet: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/