Mennyit használnak a fájdalomcsillapítók és gyulladásgátlók?

Ha fáj valamid egy darabig és már nagyon zavar, mert nem tudod elmulasztani, akkor nyilván eszedbe jut a fájdalomcsillapítás.

Ha nem tudod, hogyan kezeld a teniszkönyöködet vagy golfkönyöködet helyesen, akkor tudom, egy idő után felmerül benned, hogy mivel kenhetnéd be, mit kérhetnél az orvostól, mit ajánlanak a rokonok, ismerősök, tehát szó lehet kenőcsről, krémről, gélről. Vagy elgondolkozol rajta, mit vehetnél be rá, tehát lehet ez tabletta, kapszula, bármilyen más gyógyszer. Akár az injekció is eszedbe jut, csak ne fájjon már.

Külön kell választanunk a gyulladásgátlókat és a fájdalomcsillapítókat.

Nézzük először simán csak a fájdalomcsillapítást.

Írtam már korábban arról, hogy a fájdalom a testünknek egy jelzése, amit nem szabad alábecsülnöd (https://www.facebook.com/groups/790934401818374/posts/1294034814841661). De mégiscsak egy olyan tünet, amire oda kell figyelnünk, szól nekünk, hogy baj van. De nem lehet pusztán az a célunk, hogy csak ezt a tünetet, a fájdalmat csillapítsuk az okok kiderítése és kezelése nélkül. Ez nem jelentene teljes gyógyulást. Pedig az lenne a célod neked is, nem? Vagy megelégszel kevesebbel hosszú távon?

A második szempont a gyulladáscsökkentés.

Erről is írtam már korábban (https://www.facebook.com/groups/790934401818374/posts/1243527559892387/). Az az érdekes a teniszkönyök és golfkönyök esetén, hogy nem is biztos, hogy be van gyulladva csak azért, mert fáj. Ezek krónikussá vált állapotok, mire az ember pár hét múlva komolyan kezelni akarja őket. A probléma jelentkezésekor lehet, hogy begyullad a könyökdudor, de ez sem biztos. Néha hosszabb ideig is gyulladásban marad a teniszkönyök- vagy golfkönyökpont a könyöknél, vagy a gyulladás fel-fellángol, de a probléma oka nem ebben a pontban keresendő.

Tehát az egyik érdekesség, hogy nem biztos, hogy be van gyulladva.

A másik fontos szempont, hogy nem elég a gyulladást kezelned. Sőt, egyáltalán nem is a gyulladást kell kezelned, hogy megszüntesd a betegséget. Viszont ha az okot kezeled, akkor megszűnik magától a gyulladás.

Ha még nem tudod, hogy mi a pontos oka a teniszkönyöknek és a golfkönyöknek, akkor itt elolvashatod (https://fajakarom.hu/teniszkonyok/mi-a-teniszkonyok-oka/, https://fajakarom.hu/golfkonyok/mi-a-golfkonyok-oka/).

Mit is csinálnak pontosan a fájdalomcsillapítók és gyulladásgátlók?

A fájdalomcsillapító gyógyszerek többféle módon hatnak a testben, hogy csökkentsék, megszüntessék a fájdalom érzetét. A leggyakrabban használt fájdalomcsillapító tabletták a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és a paracetamol.

 1. Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) többek között az ibuprofen, naproxen, diklofenák: Ezek a gyógyszerek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és lázcsökkentő hatással rendelkeznek. Működésük azáltal valósul meg, hogy gátolják az ún. prosztaglandinok termelődését a szervezetben. A prosztaglandinok olyan bioaktív anyagok, amelyek fontos szerepet játszanak a gyulladásos és fájdalmas folyamatok szabályozásában. Ezek az anyagok a gyulladásos válasz részeként képződnek, és többek között felelősek a duzzanat és láz kialakulásáért. A csökkent prosztaglandin szint miatt a fájdalomérzet is csökken.
 2. A paracetamol a fájdalmat csökkenti, de csak minimális hatással van a gyulladásra. Úgy tűnik, hogy központi idegrendszeri hatásokon keresztül fejti ki fájdalomcsillapító hatását, de nem befolyásolja jelentősen a gyulladásos folyamatokat, mint ahogyan az NSAID-ok teszik, tehát enyhébb hatású.

Fontos tudnod, hogy minden gyógyszernek vannak lehetséges mellékhatásai és ellenjavallatai, és mindenképpen tanácsos konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen fájdalomcsillapító gyógyszert használnál. A megfelelő adagolás és a gyógyszeres terápia időtartama is fontos a biztonságos szedés érdekében.

Így az NSAID-ok hosszabb távú vagy túlzott használat esetén például emésztőrendszeri problémákat vagy vesekárosodást okozhatnak. Kérj tanácsot egy orvostól, ha bármi miatt hosszú távon szednéd ezeket.

A második fájdalomcsillapító, gyulladásgátló lehetőséged a külsőleges kenőcs, krém, gél. Rengeteg fajtát találhatsz ezekből, mindenfelé ajánjlák, reklámozzák is őket. Én is vásároltam ilyeneket, amíg nem találtam rá a ténylegesen gyógyító módszerre. Talán ezek a leggyakoribbak:

 1. Diklofenák tartalmúak, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással: Voltaren Emulgel, Fastum Gel, Flector gél
 2. Dolobene gél: dimetil‑szulfoxid (DMSO), heparin‑nátrium, dexpantenol a hatóanyagai, az alkalmazás helyén gyulladáscsökkentő, véralvadásgátló, fájdalomcsillapító hatású és csökkenti a duzzanatot.
 3. Perskindol Active Cool Gél: mentol tartalmú, hűsítő hatású készítmény, állítólag enyhíti a sportsérülések okozta fájdalmat, csökkenti a duzzanatot.
 4. Richtofit sport gél: állítólag frissítő, erősítő, csillapító hatású, intenzíven regenerál és revitalizál, van benne mentol, levendula, gesztenye és római kamilla, diólevél kivonata.
 5. Traumeel S: Ez egy homeopátiás kenőcs, és állítólag a szövetek regenerációját és a fájdalomcsillapítást segítheti elő.
 6. Tiger Balm, lóbalzsam, tőgykenőcs: nem gyógyszeres kenőcsök, mentolt, kámfort vagy japán borsmentaolaj és más természetes összetevőket tartalmaznak, és a fájdalom enyhítését, gyulladáscsökkentést és a vérkeringés serkentését célozzák, általában hűsítőek, de lóbalzsamból van melegítő hatású is.

Még egy másik külsőleges formában találkozhatsz a fájdalomcsillapítással: tapaszként. Néhány példa fájdalomcsillapító tapaszokra, amelyek a piacon elérhetők:

 1. Lidocaine tapasz: A lidokain egy helyi érzéstelenítő, amely tapasz formájában alkalmazva a bőrön keresztül enyhíti a fájdalmat és a viszketést.
 2. Kapszaicin tapasz: A kapszaicin egy olyan vegyület, amely a csípős paprikából származik, és enyhe égő érzést okoz a bőrön. Alkalmazása során ez az égő érzés segíthet enyhíteni bizonyos típusú fájdalmakat, például az ízületi fájdalmakat.
 3. Metil-szalicilát tapasz: A metil-szalicilátot gyakran használják fájdalomcsillapító kenőcsökben és tapaszokban. Ez egy hűsítő hatású összetevő, amely segíthet enyhíteni az izomfájdalmat és ízületi panaszokat.
 4. Diclofenac vagy Flector tapasz: A diclofenac egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer, amely tapasz formájában is kapható. A tapasz a bőrön keresztül lassan felszívódik és enyhítheti az ízületi és izomfájdalmakat.
 5. NSAID tapaszok: Az NSAID-ok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) tapasz formájában is elérhetők, például ibuprofen vagy naproxen tartalmú tapaszok. Ezek a tapaszok helyileg csökkenthetik a fájdalmat és gyulladást.

Ezekkel is vigyázni kell, ha korábban allergiás reakcióid voltak. Ilyen esetben konzultálj orvosoddal, mielőtt új terméket használnál.

Tudom, hogy orvos, sportorvos ezeket ajánlja első körben. De fontos tudnod, hogy ezek is mind csak tüneti kezelést nyújtanak, és nem kezelik a mögöttes problémát.

Ezeken kívül a teniszkönyökre és golfkönyökre használnak fájdalomcsillapító és gyulladásgátló módszerként szteroidinjekciót is.

Erről is írtam már korábban (https://www.facebook.com/groups/790934401818374/posts/1311428593102283), úgyhogy összefoglalva csak annyit mondanék itt róla, hogy ez is csak tüneti kezelés, ráadásul mellékhatásai kifejezetten súlyosak és hosszútávúak. Egyáltalán nem ajánlja már a legmodernebb orvostudomány.

Mivel mindezek a teniszkönyököt és golfkönyököt nem gyógyítják meg, viszont van más, igazi megoldás a könyököd kezelésére, emiatt gyakorlatilag ezekre nincs is szükséged.

Persze hogyha éjszaka nem tudsz aludni a fájdalomtól vagy a munkádat nem tudod fájdalom nélkül elvégezni, szedhetsz valamilyen fájdalomcsillapítót, amíg nem tudod másképp kezelni a fájdalmat. De fontos tudnod, hogy ez csak a tüneti kezelés, és nem bízhatsz abban, hogy magától a fájdalomcsillapításról vagy gyulladásgátlástól igazán meggyógyulsz.

Ha a teniszkönyökből vagy golfkönyökből ki akarsz gyógyulni, akkor fel kell deríteni az igazi gyökérokokat. Meg kell vizsgálnod a mozdulataidat, az életmódodat, a munkavégzésedet, mindent amire használod a karodat, akár a sportban. Ha rájöttél, hogy melyik mozdulat okozza, melyik izom,, ín okozza pontosan a gondot a karodban, akkor azt kell valódi gyógyító módszerekkel kezelned.

Ebben tud neked segíteni a Fáj a karom – Kezeld otthon! program, amivel valóban gyógyító programot kapsz. Olyan tudást tudok neked átadni, hogy teljesen megérted majd a saját tüneteidet és tudod magadat otthon vagy bárhol bármikor kezelni. Mindezt online konzultációval teszem, sehova nem kell elutaznod. Ez egy fenntartható megoldás, ami valódi gyógyulást hoz. Örökre.

Ha minél előbb belevágnál a gyógyulásba, akkor írj rám a messengeren Fájakarom Babcsányi Judit néven.

A programról itt tudhatsz meg többet: https://fajakarom.hu/mi-a-faj-a-karom-program/

Vigyázz a karodra!

Judit