A túlterheléses sportsérülések és könyökfájdalom sportolóknál

A sportsebészetben a sérülések 50-60 %-a túlterheléses sérülés. 

A túlterheléses sportsérülések pontos meghatározás: a folyamatosan végzett mozgás által túlterhelés (overload) vagy túlhasználat (overuse) jön létre, ha a szövetek nem bírják a terhelést, tehát ha az izmok  nem elég erősek, ha az inaknak nem elég jó a vérkeringésük, vagy ha már előzetes kisebb sérülések vannak bennük, akár észrevétlenül.  

Bár ez a lábon, a térdnél a leggyakoribb, hiszen a lábát minden sportoló használja, de tudjuk, teniszkönyök és golfkönyök formájában a karon sem ritka mindenféle dobó és ütős sportoknál.

A tenisz/golfkönyököt régebben tendinitisnek, íngyulladásnak nevezték el, tudod, az –itis végződés gyulladást jelent. Nem volt igazán találó ez a név. A gyulladásról szóló kapcsolódó videóm: https://youtu.be/NKu05kt5Rng

Újabban ezért a szakirodalomban tendinopathiának, magyarul ínbetegségnek, ínfájdalomnak hívják. Ez jobban fedi a lényeget. A krónikus tenisz-golfkönyök nem gyulladás, hanem egy elhúzódó fájdalmas állapot.

A tendinopathia mellett egyébként még további túlterheléses sérülések: az ízületi hipermobilitás (amikor egészségtelenül nagy a mozgástartomány, tehát sérülékeny lesz az ízület), a fáradásos törés, a tömlőgyulladás (bursitis, ez tényleg gyulladás), a csonthártyagyulladás (ez pont összefügg a inakkal, gyakorlatilag ugyanaz a probléma, hiszen irritálja az ín a csonthártyát ott ahol tapad), ez akár csontkinövésig is fokozódhat, amit csontcsőrnek is neveznek, és túlterheléses sérülés lehet sportolóknál az ízületi degeneráció (arthritis) és a porckopás (arthrosis). Az  ízületi problémák egyébként szintén az őket körülvevő izmok és inak betegségének következményei, hiszen egészséges állapotban azoknak kellene jó helyen tartaniuk, megtámasztaniuk, stabilizálniuk az ízületet. Tehát ha nem elég erősek vagy túl feszesek, ha sérültek a karizmaid és inaid, nem csak azok fognak megfájdulni, hanem idővel a tapadási pontokon csontjaid, ízületeid is.

A túlterheléses sérülések kezelése nem mindig egyszerű. Ezért jobb elkerülni, megelőzni őket.  

Már csak ezért is cselekedj minél előbb, ha problémát érzel! Vigyázz a karodra!

A túlterheléses sérülések gyógyulási folyamata és a visszaesés

 A túlterhelésről szóló ismeretek leginkább gyakorlati és klinikai tapasztalatokon alapulnak.

A sportorvosok megfigyelték, hogy a baleset lefolyása tipikusan: sérülés, vérzés (időtartam: max. néhány óra) – duzzanat, gyulladás, fokozott szöveti nyomás (időtartam: órák – napok) – elsődleges és másodlagos gyógyulás beindulása (időtartam: napok – hetek) – fájdalom, nyomásérzékenység, esetleg akadályozott gyógyulás, hegszövet (időtartam: hetek – hónapok).

 És ez a profi sportolókra vonatkozik. Képzelheted, mennyire elhúzódó a folyamat egy mit sem sejtő átlagember vagy hobbisportoló esetén, aki elsőre nem kap teljes diagnózist vagy megfelelő kezelést!

 Az akut gyulladás szakasza mindenesetre legfeljebb 7 nap. Ebből az is következik, hogy ha nem a sérülések utáni 1 hétben vagy, akkor nem a gyulladásgátlással kell foglalkoznod, hanem a gyógyulási folyamat támogatásával!

 A megfelelő kezeléshez Dr. Berkes István szerint is ismerni kell az aktivitás-specifikus funkcionális igényeket. Én is teljes mértékben így gondolom: ismernünk kell a beteg napi aktivitását, igényeit. Holisztikus szemléletre van szükség.

 Ha nem figyelsz a testedre, ill. nem tudod, mire kellene figyelned, akkor viszont könnyen újra meg újra visszatérhet a duzzanattal és erősebb fájdalommal járó gyulladás!

Hogyan?

Figyeld meg magad: mitől keletkezett a sérülés, mitől fáj most – ezeket a mozdulatokat kerüld, ha lehet – ez a részleges pihentetés. A munkádat persze muszáj végezni, ha nem tudsz betegszabadságra menni, de mást ne csinálj ekkor a sérült karoddal.

 Ha az első sérülés után elmúlt a gyulladás, csökkent a fájdalom, mert kímélted egy darabig, de nem kezelted ki magad teljesen, akkor az edzés vagy a munkád folytatásával újra bekövetkezik a sérülés esetleg a gyulladással együtt.

 A megfelelő kezeléssel, óvatos, fokozatos terheléssel tudnak adaptálódni a szöveteink a feladathoz. Ha viszont nem a megfelelő kezelést kapod vagy egyáltalán nem fordulsz szakemberhez, aztán újra terheled a karodat, akkor a szöveti gyengeség miatt nagyon valószínű az újabb ártalom.

A túlterheléses sérülések kezelése nem mindig egyszerű. Ezért jobb elkerülni, megelőzni őket.

Ha sportolsz, és meg akarod előzni a túlterheléses sérülést, nézd meg az erről szóló videómat! Belinkeltem a leírásban (https://youtu.be/E6U6mkdJrO0)

A teniszkönyök és golfkönyök orvosi és természetes kezelése

 Térjünk vissza specifikusan a könyöködhöz!

A tendinopathia, az ínfájdalom tehát akkor fordul elő, amikor az inakat, amelyek az izmokat a csontokhoz rögzítik, túlzott stressz éri. Ezt a stresszt gyakran ismétlődő mozgások, a karodnál például teniszezés, golfozás, súlyemelés, húzódzkodás, támaszkodás vagy bármilyen dobó- és ütős sport okozhatja. A sporton kívül persze túlzott terhelést jelenthet az inaknak a zongorázás, dobolás és sok minden más. Ha már lesérültél, még a mobiltelefon pörgetése is túl sok lehet.

A teniszkönyökre, golfkönyökre utaló jelek lehetnek az érintett területen jelentkező nyilallás, fájdalom, duzzanat, merevség és gyengeség, akár vörös és meleg is lehet a

könyököd egy pontja. Ha hagyod tovább romlani az állapodat, a könyök bütykén csontkinövés is keletkezhet. 

De az érintett terület tenisz- és golfkönyök esetén az egész alkar a kézzel együtt! Nem csak a könyök!

Ezek kezelésére általában először pihentetést, jegelést, fizikoterápiát, fájdalomcsillapítókat és szteroidinjekciót javasolnak az orvosok. Jobb esetben speciális mozgásterápiát és egyéb rehabilitációs módszereket is. Arról, hogy melyiket válaszd, nézd meg ezeket a videóimat:

pihentetés: https://youtu.be/lkee8aIPlJI

fizikoterápia: https://youtu.be/YO8llWsDYN0

jegelés: https://youtu.be/LA_2-R5ptUY

gyulladásgátlók: https://youtu.be/NKu05kt5Rng

Nem titok, hogy én a személyre szabott, komplex, gyógyszermentes és mellékhatásmentes természetes kezelést pártolom. Ezért alapítottam a Fáj a karom programot.

Ha teniszkönyököd vagy golfkönyököd van, meg tudsz gyógyulni önmasszázzsal, manuálterápiás fogásokkal, nyújtással és erősítéssel. Én ezeket tanítom meg neked VIP programomban 1:1 személyes tanácsadással, hogy te magad kezelhesd magad. A  te kezedbe adom a tudást, hogy bárhol bármikor alkalmazhasd, örökre megoldva a problémát. Anélkül, hogy bármilyen segédeszközt meg kellene venned hozzá. Ráadásul egyszerűen, gyorsan, online segítek neked, amivel időt is spórolsz.

Ha érdekel a karod egészsége, lépj be a Fáj a karom FB-csoportba, ahol kérdezhetsz is.

 (forrás: Dr. Berkes István: Túlterheléses sportsérülések)

 

Itt nézheted meg a videót:

Vigyázz a karodra!

Judit